Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Nu pot ramane aceste trairi "nevazute"...



Final de sezon Viata in gradina verde




Am ajuns si la momentul in care adunam roadele muncii noastre in gradina verde de la gradinita. Vinei, 23 octombrie a avut loc tot amanata recoltare (din cauza vremii).
Multi copii, copii fericiti, entiziasmati, veseli, educatoare si bineinteles noi, voluntarii asociatiei. Am avut noroc de vreme frumoasa dar tot ne-am umplut de noroi. Am simtit din plin un pic de iz de taran ... si ne-a placut.
Am adunat ce am produs in acest an, produse 100 % ecologice si credeti-ma, nu a fost greu. Adica nu a fost greu sa cultivi ecologic. Pare un cuvant complicat insa nu e. Trebuie doar sa lucrezi curat, sa nu pui tot felul de ingrasaminte chimice ca sa ai recolta mare (insa fara gust) si mai trebuie sa folosesti seminte si rasaduri adevarate, adica din alea nemodificate genetic. Si credeti-ma ca se poate. Pentru ca pamantul are destul pentru toti, asa cum a fost dat de Dumnezeu, insa nu are destul pentru cei hapsani, de aici a pornit industrializarea si reducerea drastica a producatorilor mici, a taranilor nostri.
Acum pregatim pamantul pentru sezonul viitor, cu ingrasamant natural, adus de pe Valea Ariesului, ca sa se refaca si sa fie mai rodnic la anul.
Anul viitor planificam pornirea acestui program in mai multe scoli si gradinite din Turda si satele inconjuratoare.
A fost frumos, a fost bine si am fost bucurosi ca de sub mainile noastre au iesit produse gustoase dar in primul rand ca am inceput sa invatam sa respectam pamantul si incepem sa intelegem munca pe care o depun cei care ne produc mancarea buna, curata si justa.
Pe perioada iernii vom desfasura activitati de interior cu cei mici, adica: vom gati impreuna, vom invata impreuna despre mancarea sanatoasa, vom face vizite la producatori; iar cu cei mari vom iesi in natura.

vineri, 16 octombrie 2009

Despre voluntarii asociatiei si nu numai, despre voluntariat in general

De multe ori m-am gandit de ce oamenii, mai bine zis romanii, au o parere atat de proasta despre voluntariat??? Bineinteles nu putem generaliza, insa sunt prea putini cei care au in suflet acest spirit.
Ce inseamna de fapt sa fi voluntar?

Am sa definesc putin acest cuvant, acest concept, in felul in care il inteleg eu, de fapt in felul in care inteleg eu prin trairile mele. Poate difera de ceea ce cred altii si asta e bine, important e sa prindem ideea.

Mi-am facut curaj la varsta de 27 de ani, sa devin voluntar. Spun curaj, pentru ca mi-a fost frica la inceput pentru ca eu aveam convingerea ca voluntar poti fi in adolescenta, nu stiu de ce credeam asta, a fost insa foarte gresit. Am raspuns unui anunt din ziarele locale in care se cautau voluntari pentru un proiect creat pentru comunitatea turdeana. Asta a fost acum 5 ani. M-am prezentat la organizatia respectiva cu dorinta de a face ceva pentru comunitatea mea, pentru cineva, pentru toti, pentru oricine. Si acel moment a fost acela care mi-a schimbat viata, pentru ca atunci, la acea varsta, aveam doi copii si ma aflam in momentul vietii mele in care nu stiam pe ce cale sa o apuc cu cariera mea inexistenta. Am ramas la organizatia respectiva mai mult de trei ani, timp in care am invatat enorm de multe ca si voluntar si ca si coordonator de proiecte. Am avut satisfactia de a oferi concetatenilor mei evenimente minunate, momente de neuitat cu ocazia Sarbatorilor Pascale si a celor de Craciun, am simti ca intradevar fac ceva pentru orasul meu. Am facut voluntariat si pentru organizatii din Cluj si alte orase si m-am simtit minunat. Stiind si simtind ca oameni se bazeaza pe tine, uneori chiar depind de tine si multumirea din ochii lor iti este de nepretuit. Te face sa te simti OM. Si mai e si faptul ca inveti ceva din fiecare lucru pe care il faci chiar daca ai gresit.

Cum am spus, am invatat enorm de multe si am facut foarte multe. Si in primul rand mi-am facut curaj sa o iau pe cont propriu, ca voluntar bineinteles alaturi de echipa de voluntari ai asociatiei noastre care depun o munca foarte importanta. As vrea sa ii enumar pe acesti voluntari, sper sa nu uit pe careva dintre ei. Fiecare si-a adus contributia la proiectele desfasurate pe parcursul acestui an si majoritatea sunt aceia cu care mergem inainte. Si am invatat sa facem toate impreuna, de la planul unui eveniment sau proiect viitor pana la desfasurarea lui.

Am sa ii enumar in ordine alfabetica.
Anghel Sergiu, Badala Radu, Belu Alexandru, Bleza Sorin, Boar Alexandra, Bodea Daniel, Bunea Angela, Cernea Silvia, Ciceoan Alexandru, Curta Laura, Furnya Alexandra, Moldovan Aurelian, Oprea Simina, Palacean Gelu, Petruta Claudiu, Popa Madalina, Pozsonyi David, Pozsonyi Alexandru, Pozsonyi Calin, Pozsonyi Marta, Raicu Marian, Rus Mara, Siposan Mihaela, Stefan Norbert, Szekely Andreea, Ursu Adrian, Vaida Alexandra, Vinteler Olimpiu.
Sunt multe persoane noi care si-au exprimat dorinta de a deveni voluntari in cadrul asociatiei dupa ce au vazut ce facem.

Sunt multi insa si cei care ne ajuta fara sa fie oficial voluntarii asociatiei. De exemplu Brindusa Faur Apostol, care ne ajuta cu corectarea textelor sau a unor traduceri. Cadrele didactice de la Gradinita Dr. Ioan Ratiu, care s-au implicat in proiectul Viata in gradina verde.

Si sa nu uit de viceprimarul Mircea Irimie, care de fiecare data ne ajuta, atunci cand ii cerem sprijinul.

As mentiona si pe cei care ne sprijina material: Transilvania Impact, Roland, Marele Alb, Ambuscada, MC Design si alti donatori individuali.

Partenerii nostri sunt: Eco Ruralis, Gradinita Dr. Ioan Ratiu, Templus Advertising Bucuresti, American Peace Corps.

Si bineinteles presa locala, fara de care nu am putea sa ne promovam proiectele: TurdaNews, Turda One TV, Ziarul AS, Ziarul 21 si Zamfir Pop.


Le multumim tuturor!

Recontres de Cluj - Patrimoniu Alimentar, Cluj Napoca 8-11 octombrie 2009



Pentru al doilea an consecutiv, Slow Food Turda participa ca si partener la evenimentul Recontres de Cluj - Patrimoniu Alimentar care s-a desfasurat in acest an in perioada 8-11 octombie 2009 la Cluj Napoca. Organizator principal a fost si de aceasta data Centrul Cultural Francez din Cluj.

Targul precum si seminariile au avut loc in curtea USAMV-ului, adica Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara Cluj. Am fost pezenti cu 13 producatori din Transilvania si din Ungaria. Acestia au inbogatit targul cu diversitatea de produse care mai de care mai gustoase.

Ca sa dau credibilitate am sa ii enumar pe producatori cu tot cu produsele cu care au venit.

Sa incepem cu prietenii nostri vecini care au reprezentat Slow Food Ungaria, adica doua conviviumuri: Slow Food Debrecen si Slow Food Budapest. Radics Lászlo din Debrecen, producator de turta dulce cu miere. Si cand zic miere inseamna ca aceste produse chiar contin miere si mai contin diferite condimente care dau o savoare deosebita: scortisoara, cuisoara si altele. Al doilea producator prezent a fost Molnár Imre din Fülöpháza, producator de miere ecologica si carnati Mangalita, produs inregistrat in Uniunea Europeana. Ambii producatori au venit cu sotiile, fiind musafirii Slow Food Turda pentru aproape patru zile. Ei au fost foarte incantati de ospitalitatea de care au dat dovada cei care au fost implicati in cazarea lor, familia Dumitru de la Pensiunea Edy din Turda, precum si de mancarea traditionala oferita de acestia.

Si acum sa trecem la "ai nostri".
Din Talmacel, judetul Sibiu, Barbosa Gheorghe cu o diversitate impresionanta de afumaturi din carne de oaie, vita si porc si branzeturi. Carnati afumati de vre-o patru cinci feluri, muschi afumat, ciolan afumat, costita afumata, pastrama de oaie, toba, caltabos, slanina, si multe altele pe langa cas afumat, cascaval afumat, telemea de oaie si de vaca. Toate iti lasa gura apa.

Din Crit, judetul Brasov, Adrian Suciu si sotia Elena. Ei au adus branzeturi de capra si gemuri. Branzeturile felurite, proaspete si invechite, cu mucegai si fara, cu ierburi si fara, nici nu mai stiu sa le enumar pe toate. Gemurile de casa care iti aduc aminte de vremurile cand mai aveai timp sa culegi de la munte fructe si sa le conservi pentru iarna.

Din Clopotiva, judetul Hunedoara a venit din nou la Cluj Ramona Molnar, cu sucul de mere natur pe langa care de aceasta data a oferit si suc de struguri, ambalat la 10 litri. Nu au lipsit nici uleiurile de nuca, care dau o savoare deosebita salatelor si sunt foarte utilizate si pentru masaj.

Din Bontida au venit alaturi de noi, din nou, familia Rigo cu turta dulce traditionala.

Din Baia Mare au venit din nou cei de la firma Toto, cu afumaturile traditionale dintre care nu a lipsit preferata mea, rulada de carne cu mirodenii si carnatii cu rozmarin si alte ierburi. Foarte gustoase daca sunt mancate cu painea de casa produsa tot de ei, paine alba si paine neagra.

Ca desert pe langa turta dulce s-a putut cumpara si kürtös kalács, preparat de profesionisti din Lupeni, judetul Harghita.

Si acum sa trecem la ai nostri, adica cei care fac parte din grupul Slow Food Turda.

Nagy Maria Gizella din Plaiesti, care a venit din nou cu faimoasa ei ceapa rosie de Aries impletita in cununi insa a adus si tot felul de legume si fructe de sezon.

Familia Kepes nu a putut lipsi de la acest eveniment, cu diversitatea de sortimente de miere si produse apicole.

Tot din Turda familia Duma cu uleiul de floarea soarelui presat la rece a oferit vizitatorilor degustare de ulei pe paine, metoda inca noua pentru consumatorii nostri, ei fiind mirati de oferta. Insa dupa ce au gustat au si cumparat, aceasta strategie dovedindu-se a fi foarta buna pentru afacerea sotilor Duma.

Firma Super Catering, tot din Turda a inbiat vizitatorii cu gulyas, sarmale sau Friptura de Turda iar Marvin Import Export, cu vinul produs pe dealurile insorite ale Turzii a oferit paharul cu vin care a usurat stomacul dupa masa bogata.

Ce am considerat foarte gustos la acest targ, in afara de produsele noastre bineinteles, a fost painea de Piecica, judetul Arad, taiteii de casa tot din acest sat, salamurile de magar si rata, precum si jambonul, toate produse frantuzesti sau produsele traditionale preparate de studentii USAMV.


Tin sa multumesc pe aceasta cale organizatorilor, in special Catalinei Florean din partea Centrului Cultural Francez, care, desi pentru prima oara, a organizat acest eveniment cu mult profesionalism si daruire.

Ii multumesc si Corinei Mares (prin a carei mana se organizeaza targul Agraria de la Cluj), a carei mana de profesionist a contribuit la succesul evenimentului.

Multumiri ii adresez si domnului Bernard Houliat, directorul Centrului Cultural Francez de la Cluj, care ne-a primit printre parteneri si de aceasta data.

Le multumesc si producatorilor care au venit si au stat trei zile la targ, insa au plecat multumiti.

Multumiri speciale adresez voluntarilor care au fost alaturi de noi in acele zile: Alexandra Vaida, Laura Curta, Aurelian Moldovan si Gelu Palacean precum si Niculina Madas - doctorand la USAMV Cluj, licentiata in produse traditionale, care ne-a fost de mare ajutor.


Va asteptam la urmatorul targ de produse traditionale in Turda si Cluj Napoca, in decembrie, aproape de Craciun.



Marta Pozsonyi

BUN, CURAT SI JUST = SLOW FOOD Asta incercam noi sa oferim

vineri, 9 octombrie 2009

Parteneriat important pentru Slow Food Turda

Centrul Cultural Francez in parteneriat cu USAMV Cluj organizeaza evenimentul “Intalniri clujene” (Recontres du Cluj) in perioada 9-11 octombrie, la Cluj Napoca. Slow Food Turda are onoarea de a se situa printre parteneri pentru a doua oara, fiind prezenta si anul trecut la targ si la conferinte. Targul de produse traditionale se desfasoara sub denumirea “Patrimoniu alimentar”. Slow Food Turda participa cu producatori din Transilvania, Baia Mare, Talmacel-Sibiu, Crit-Brasov, Fundata-Brasov, Harghita, Bontida, Gherla, Plaiesti, Moldovenesti si Turda. Oaspetii de onoare ai asociatiei noastre vor fi producatorii de la Slow Food Ungaria care vor participa si la targ cu miere si turta dulce cu miere. Targul se desfasoara in curtea Universitatii De Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si va fi deschis oficial vineri, 9 octombrie la ora 14. Tematica conferintei de anul acesta va fi Conservarea si Valorizarea resurselor genetice agricole si cea a Produselor traditionale, a alimentelor bio, considerate ca oportunitate economica in viitor, iar sustinatorii prezentarilor sunt oaspeti de seama din tara si strainatate.

Va asteptam cu drag sa gustati din traditia gastronomica a Transilvaniei si nu numai.