Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Viata in gradina verde ... la fabrica de paine




Copiii proiectului Vita in gradina verde au avut parte de o activitate inedita. O vizita la fabrica de paine Roland. Deja la intrare mirosul imbietor de produse de panificatie le-au trezit copiilor pofta de a manca o bucata de paine proaspata. Au si avut parte de asta. Procesul de productie s-a dovedit a fi foarte interesant pentru copii. Au vazut cum se produce painea, franzela, cornul dar poate cea mai gustoasa parte a fost sectia de prajituri unde au fost serviti cu bunataturi. Ghidul nostru a explicat copiilor tot procesul incepand cu graul din care se face faina pana la ambalare si distribuire la magazine. Si normele de igiena au fost un subiect de discutie, bineinteles pe intelesul copiilor.
Alaturi de copiii de la gradinita Dr. Ioan Ratiu si doamnele educatoare au fost si elevi ai Scolii Teodor Murasanu dar si parinti, fapt ce ne bucura si demonstreaza dorinta acestora de implicarea in activitatile copiilor.
Activitatea este prima dintr-o serie de vizite care se vor desfasura cu scopul de a urmari procesul de productie ale anumitor produse de baza. Fiecare activitate va fi urmata de o lectie practica in care copii vor prepara aceste produse. Saptamana viitoare urmeaza proba practica, cand in bucataria gradinitei vom face impreuna paine de casa.
Multumim tuturor pentru implicarea in acest proiect.

marți, 10 noiembrie 2009

Ziua Internationala Terra Madre se va tine si la Turda



Ziua de 10 decembrie este zi de sarbatoare pentru Slow Food in toata lumea. In aceasta zi Slow Food implineste 20 de ani si din acest an, 10 decembrie este declarata ziua internationala Terra Madre, zi in care recunoastem importanta sprijinirii retelelor de productie locala. In aceasta zi, peste tot in lume, organizatiile locale Slow Food organizeaza activitati prin care se va atrage atentia asupra importantei consumului local si asupra dreptului comunitatilor de a mentine si a contribui la:
Acces la mancare buna, curata si corecta; Biodiveritate in agricultura si mancare; Productie la scara mica; Suveranitatea mancarii; Limba, cultura si traditie; Productia de hrana, responsabila din punct de vedere al mediului; Comert corect si sustenabil.

Si Slow Food Turda impreuna cu comunitatea turdeana se alatura intregii lumi pentru a cinsti hrana buna , curata si corecta – justa. Vom reveni in curand cu detalii.

joi, 5 noiembrie 2009