Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

miercuri, 28 aprilie 2010

Plantare de busuioc la Scoala Andrei Saguna








Am inceput activitatile la scolile turdene, prima scoala fiind Andrei Saguna, clasa a treia a doamnei invatatoare Miuta Ambrusan. Am plantat in ghivece din lut, busuioc, plante care au fost ingrijite de copii de la sadirea samantei. Acum a venit momentul plantarii individuale, fiecare copil avand ghiveciul lui. A fost o ocazie sa lansam si concursul Plantele de acasa, in cadrul caruia fiecare copil a primit un pliculet de seminte de floarea soarelui pe care sunt rugati sa le sadeasca acasa in gradina sau in ghivece. Fiecare copil care ne contacteaza dupa cateva luni si ne dovedeste printr-o poza ca a crescut aceste plante, va fi premiat.
Toata actiunea de astazi face parte din subproiectul "Coltul verde de la scoala mea", parte al proiectului "Viata in gradina verde".

marți, 27 aprilie 2010

Ziua Pamantului la Turda - in imagini


















Evenimentul a fost organizat de Fundatia Potaissa, Asociatia Slow Food Turda si Asociatia de Ecologie Floare de Colt, cu coordonarea generala a Fundatiei Potaissa.
Locatiile activitatilor au fost: Platoul din fata Primariei Municipiului Turda, sediul Fundatiei Potaissa, Scoala Andrei Saguna si Cheile Turzii.

luni, 26 aprilie 2010

Am sarbatorit BUNICII








Cred ca imaginile spun tot si e de ajuns.

vineri, 23 aprilie 2010

Ziua bunicilor sarbatorita la nivel international de catre conviviumurile Slow Food


Pornind din Irlanda, Ziua Bunicilor - Grandmother's Day a reusit sa formeze o retea de organizatii care sarbatoresc acest eveniment pe 25 aprilie in fiecare an.
In acest an ne alaturam si noi, cei de la Slow Food Turda, acestei sarbatori, cinstindu-i pe cei pe care ii consideram pastratorii traditiilor, implicit a celor culinare.
Cu aceasta ocazie ne vom deplasa la Iara, mai precis la Fagetul Ierii, unde impreuna cu copiii din cadrul programului "Viata in gradina verde", alaturi de bunicutele si bunicutii din sat vom invata cum se face branza. Si asta incepand cu mulsul vacilor vizitand ferma de vaci a familiei Nemes. Vom poposi apoi in gospodaria familiei Lung unde vom sta la taclale despre vremurile in care productia taraneasca ajungea pe mesele orasenilor. Vom ajunge si la retete traditionale si speram ca la plecare sa invatam o reteta de branza pe care sa o putem prepara si acasa.
La intoarcere ne vom opri la gospodaria Marianei Condor din Mihai Viteazu unde vom vizita gradina de legume si vom asculta cateva povesti despre experienta localnicilor despre agricultura traditionala care spre bucuria noastra inca nu a disparut.

Vom reveni cu detalii luni seara.

marți, 20 aprilie 2010

Ziua Pamantului 2010 - a 40-a aniversare


În fiecare an, pe 22 aprilie, sute de milioane de oameni din toata lumea sărbătoresc Ziua Pământului. La nivel mondial au loc diferite activităţi şi campanii de conştientizare a populaţiei despre importanţa protecţiei mediului înconjurător.

Vă invităm Joi 22 Aprile 2010, de la ora 12:00, pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Turda, pentru a marca Ziua Pământului şi la Turda
Cu acest prilej vor fi prezentate diferite proiecte de mediu organizate de Asociaţia Slow Food Turda, Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi Asociaţia Ecologistă Floare de Colţ şi vor fi organizate diferite ateliere educative pe teme de protecţia mediului (Cum se fabrică hârtia, Terra prin ochii turdenilor, PetMan Re-Loaded, Junior Ranger Start ş.a). De la ora 18:00, la sediul Fundatiei Potaissa (Piata 1 Decembrie, nr.6) vor avea loc proiecţii de filme şi reportaje pe teme de protecţia mediului.
Activităţile sunt organizate de Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa”, Asociaţia Slow Food Turda şi Asociaţia Ecologistă “Floare de Colţ”.
Sâmbătă, 24 Aprilie 2010, la Școala Andrei Șaguna din Turda, va avea loc activitatea „Întoarce-ţi privirea spre Terra”, eveniment organizat de profesorii de geografie de la școliile din Turda și împrejurimi.
Duminica, 25 Aprilie 2010, vom organiza o excursie la Cheile Turzii, pentru a descoperi împreuna din tainele si activitatile unui Junior Ranger.
Activitatile prezentate sunt incluse si in calendarul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (http://www.voluntariat.ro/calendar_snv.htm)

Informaţii suplimentare: 0744.678674 - Alin Rosca (Fundaţia Potaissa), 0746.366728 - Marta Pozsonyi (Asociaţia Slow Food Turda), e-mail: ziuapamantului@turdeni.ro

sâmbătă, 17 aprilie 2010

SNV si Ziua Pamantului la Turda

In zilele ce urmeaza vom detalia programul cu activitati, derulate impreuna cu Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa si Asociatia Ecologista Floare de Colt.

joi, 15 aprilie 2010