Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

duminică, 30 mai 2010

Simpozion de educatie alternativa

Luni, 31 mai, in cadrul zilelor Gradinitei cu program prelungit Dr. Ioan Ratiu Turda, cu incepere de la ora 11.00 va avea loc un simpozion cu titlul "Educatie alternativa in institutiile de invatamant din Turda". Se vor prezenta proiecte extra scolare care se desfasoara in Turda prin intiativa organizatiilor non guvernamentale. Din partea ONG-urilor vor fi prezenti: Alina Rosca, presedintele Fundatiei Potaissa, coordonatorul proiectului "Junior Ranger", proiect finant de Fundatia pentru Parteneriat si Mol Romania; Ramona Duminicioiu din partea Asociatiei Eco Ruralis si presedinte al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (www.infomg.ro)- partenerii proiectului "Viata in gradina verde" si Marta Pozsonyi, presedinta Asociatiei Slow Food Turda si coordonatoarea proiectului "Viata in gradina verde" - proiect finantat de Terre Humaine Foundation (www.terrehumaine.org).
Prin aceasta intalnire incercam sa accentuam importanta proiectelor de educatie alternativa, sperand ca, cadrele didactice prezente sa fie interesate de implicarea in acestea.

Festivalul caprei si al produselor traditionale din zona Tarnavelor




A fost inca o ocazie sa fim alaturi de colegii nostri de la Slow Food Tarnava Mare si Fundatia Adept, cu scopul comun de a promova mancarea buna, curata si justa. Noi, echipa Slow Food Turda am avut o activitate deja obisnuita, am stat la taclale cu copiii despre produsele locale in jurul unei mese pline cu produse de sezon in timp ce copiii si-au facut o gustare din ingredientele puse la dispozitie. A fost frumos si ne-am bucurat de participarea unor grupuri de copii de la scoli din Medias, Saschiz si Targu Mures, le multumim profesorilor care i-au insotit. Si multumiri speciale colegilor nostri Andreea Luca si Mihai Cuc, membri Slow Food Turda si sa nu uitam de Lenke Balint, cea care se zbate de fiecare data impreuna cu colegii sai de la Fundatia Adept si Slow Food Tarnava Mare, ca evenimentul sa fie o reusita. Iata cateva imagini. Mentionez ca legumele provin din piata de la Turda - adica de pe Valea Ariesului, branzeturile de la producatori de pe Tarnava Mare si mezelurile traditionale de la un producator din Sibiu. Trebuie sa aduc multumiri si echipei Asociatiei Crescatorilor de Caprine Caprimed care a aratat valoarea produselor traditionale romanesti de calitate.

joi, 27 mai 2010

Proiectul Viata in gradina verde



Principalul nostru proiect se deruleaza in liniste dar sigur cum s-ar spune. Ingrijim gradina de la Gradinita Dr. Ioan Ratiu si pregatim a doua gradina la Scoala de Arte si Meserii Poiana Turda. Activitatile le combinam ca de exemplu exursia facuta pe 22 mai, alaturi de echipa Junior Ranger al Fundatiei Potaissa, pe dealul cu Fluturi de la Viisoara. Aici am observat biodiversitatea impreuna cu copiii de la scoala din Viisoara insa noi am vizitat si un producator de legume din sat iar sus pe dealuri am fost atenti la zonele viticole. Aceste activitati sunt posibile datorita finantarii de la Terre Humaine Foundation.

joi, 20 mai 2010

Curatenie pilot Let's Do it Romania - pe 22 mai in judetul Cluj

Let’s Do It, Romania!
Va asteptam la Dealul cu Fluturi, sambata, 22 mai incepand cu ora 9 in fata primariei comunei Viisoara. De aici vom porni spre Dealul cu Fluturi unde alaturi de echipa Junior Ranger vom curata zona. Aceasta este o pregatire pentru marea curatenie de pe 25 septembrie care va avea loc concomitent in toata tara. Pentru mai multe detalii sunati la 0746 366728-orange sau 0734 075709-vodafone.

Schimb de experienta cu Slow Food Fossano - regiunea Piemonte, Italia


















Ca orice lucru frumos, s-a terminat repede. Au fost trei zile de vizite in orasele Fossano, Pollenzo si Bra. Am vizitat Universitatea de Stinte Gastronomice si banca de vinuri din Pollenzo; castelul familiei regale Savoy din Fossano, sediile Slow Food in Bra, Gradina verde a scolii Primo Levi, proiect coordonat de Slow Food Fossano si multe altele. Cred ca imaginile va spun tot.

miercuri, 19 mai 2010

Actiune pilot pe judetul Cluj pentru Let's do it Romania - pe 22 mai

Let’s Do It, Romania!

Va asteptam pe 22 mai cu mic cu mare ca sa aratam ca si noi vrem sa avem un oras curat. Pentru detalii va rugam sa ne contactati la telefoanele 0746 366728 - orange, 0734 075709 - vodafone
Pentru că orice proiect important are nevoie de o repetiţie pe măsură, echipa „Let’s Do It, Romania!” anunţă acţiunea de curăţenie pilot din judeţul Cluj. Pe data de 22 mai sunt aşteptaţi la acţiune toţi locuitorii judeţului, dar şi toţi cei care doresc să ia parte la această simulare a Zilei de Curăţenie Naţională.

În cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!”, Clujul a fost judeţul cu cel mai mare număr de voluntari înscrişi, atât pentru organizare locală, cât şi la nivel de implicare a autorităţilor locale şi a voluntarilor înscrişi pentru cartare. Acum, clujenii sunt invitaţi să transforme judeţul lor în cel mai curat judeţ din România!

Pentru realizarea cu succes a acţiunii de curăţenie din 22 mai, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociaţia Ecologistă „Floarea de Colţ” a iniţiat şi organizat o serie de acţiuni premergătoare evenimentului. Pe lista autorităţilor care sprijină demersul se află şi Consiliul Judeţean Cluj, Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj. Lista completă a susţinătorilor este disponibilă aici.

O caravană de conştientizare a fost organizată la nivelul primăriilor din mediul rural al judeţului Cluj: 17 primării din totalul de 75 s-au mobilizat pentru 22 mai, iar 802 voluntari sunt deja atraşi pentru ziua de curăţenie. Implicarea Inspectoratul Şcolar Judeţean are ca rezultate înscrierea a 16 şcoli din judeţ care vor participa cu un număr de 488 de elevi. Operatorii de salubritate locali au fost de acord să preia, voluntar, fără costuri suplimentare, deşeurile din localităţile care vor face curăţenie.
.
În judeţul Cluj, sunt semne clare că „Let’s Do It, Romania!” este pe placul tuturor: primăria Beliş a ieşit la curăţenie cu voluntarii proprii în data de 14 mai, iar localitatea Valea Ierii îşi va mobiliza populaţia şi va face curăţenie în data de 20 mai. De asemenea, în data de 18 mai, va fi format un grup de lucru cu Comisariatul Judeţean Cluj al Gărzii Naţionale de Mediu pentru a se stabili cum vor fi repartizaţi elevii la curăţenia din 22 mai. (Comunicat oficial de presa Let's do it Romania)

joi, 13 mai 2010

Prima tabara gastronomica din Romania


Intre 29 iulie si 8 august, Slow Food Turda organizeaza prima tabara gastronomica din Romania si de fapt din Europa.
De ce tabara de vara gastronomica? Pentru ca dorim sa invatam despre istoria si despre originile mancarurilor, despre locurile si oamenii de unde provine mancarea si despre impactul pe care il au asupra planetei. Pentru ca vrem sa invatam despre productia mancarurilor, despre procesarea acesteia si despre cum o consumam.
Tema taberei: Eco gastronomie si gastronomie responsabila.
Activitatile taberei nu vor include doar activitati gastronomice ci si sesiuni de team building, excursii si alte activitati distractive in asa fel incat participantii sa aiba parte de o vara memorabilia intr-un mediu sanatos. Acest proiect va ajuta si fermierii locali pentru ca se vor plati cazarile iar activitatile tematice se vor face pe baza produselor locale.
Fiecare zi va avea o tema iar programul va fi alcatuit din: workshopuri de educatie senzoriala, seminarii de istorie a mancarurilor, lectii de gatit si activitati care vor face ca totul sa fie distractiv si educativ. Partea teoretica va fi combinata cu practici in bucatarie aplicand conditiile de igiena pe care oricine trebuie sa le aplice.
In timpul celor 10 zile vom explora gastronomia ghidandu-ne dupa cele 7 fundamente Slow Food
Instructori: studenti la Universitatea de Stiinte Gastronomice (Bra-Italia); Alin Rosca – Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa, Ramona Duminicioiu – Asociatia Eco Ruralis, Sarah Fleming – director programe educative Slow Food.
Daca vrei sa participi la tabara si esti elev in clasele V - XII la o scoala turdeana, te invitam sa ne contactezi la adresa de email slowfoodturda@yahoo.com ca sa afli ce ai de facut.
Toate cheltuielile sunt suportate de organizatori, sponsori si parteneri.
Vom reveni cu detalii.

marți, 11 mai 2010

Ne pregatim de expeditie in Italia, regiunea Piemonte


Se apropie si ziua in care vom pleca spre Italia, pentru un schimb de experienta cu colegii nostri de la Slow Food Fossano, ei deruland un program similar cu al nostru, o gradina verde. Grupul nostru este format din membri Slow Food Turda, copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani insotiti de patru adulti, in total 17 persoane. Prima zi o vom petrece la Universitatea de Stinte Gastronomice din Pollenzo, universitate fondata de Slow Food in anul 2004. Aici vom vizita laboratoarele de analiza a simturilor, banca de vinuri unde vom vedea toate vinurile Italiei, vom avea o intalnire cu studentii care vor veni in august la noi ca si instructori la tabara de vara "Vara gastronomica". A doua zi vom vizita orasul Bra, orasul de bastina al fondatorului miscarii Slow Food, Carlo Petrini. Aici vom face si o incursiune in lumea jucariilor vizitand muzeul jucariilor. Cea de-a treia zi este rezervata intalnirilor cu gazdele noastre, Slow Food Fossano unde vom vizita un centru de productie de mancare organica, vom vizita gradina verde, vom avea o intalnire cu primarul orasului la primaria Fossano, apoi ne vom deplasa in orasul Alba si vom vizita viile faimoase din zona. Si sa nu uitam de castelul din Fossano. Multe se vor intampla in aceste trei zile si multe vom vedea. Va vom tine la curent cu noutati.
Este importanta si intalnirea cu Michele Rumiz, coordonatorul regiunii Europa de Est in ceea ce priveste convivia Slow Food. In aceasta intalnire vom discuta detaliile celei de-a treia intalniri Slow Food in Romania,care va avea loc la Turda in zilele de 12 si 13 iunie, la care asteptam membri Slow Food din toata tara.

luni, 10 mai 2010

A fost Liber la miscare - la Solaris, pe 8 mai






Intradevar a fost liber la miscare si a fost foarte frumos.
Nu puteam rata o noua plantare in cadrul unui eveniment. La Solaris Shopping Park, pe 8 mai, ne-am adunat sa dam liber la miscare. Fundatia Potaissa i-a provocat pe Junior Rangeri la o cautare de comori si orientare turistica, Solaris Shopping Park i-a invitat pe copii si parinti la calarit (multumim familiei Trambitas din Poiana, in special lui Titi si Adi) si la concursuri de stafeta iar noi, cei de la Slow Food Turda am facut un atelier de plantare unde copiii prezenti au plantat busuioc, maghiran si cimbru in ghivece de lut. Aceasta activitate a insemnat si startul campaniei "Eu cumpar produse locale", campanie care se va derula in pietele din Turda.

marți, 4 mai 2010

Continuare jurnal de calatorie ... Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo



Universitatea de Stiinte Gastronomice de la Pollenzo, un alt obiectiv atins. Doar vizita de data aceasta, cu speranta ca intr-o buna zi sa avem si noi, turdenii, un cursant la aceasta prestigioasa universitate.
Un loc superb, ca dintr-o poveste. Ansamblul de cladiri regale Savoy a fost stabilit in 1835 de catre regele Carol Alberto, pe sit-ul orasului roman Pollentia. La sfârşitul anilor 1990, Asociaţia Internaţională Slow Food a conceput un proiect pentru a restabili Estate marea, cunoscut sub numele Agenzia.
Aici se afla si o banca de vinuri, pe care din pacate nu am gasit-o deschisa insa o vom vizita impreuna cu membri pe 15 mai. Am vizitat insa laboratoarele unde invata studentii totul depre simturi si gusturi in ceea ce priveste gastronomia.
In incinta complexului se afla si un hotel, un restaurant, o banca de vinuri - cum am spus mai devreme si tot ansamblul se afla in lista Unesco ca si un sit de importanta majora in lume.

sâmbătă, 1 mai 2010

Jurnal de calatorie: Bra - orasul unde s-a nascut ideea de Slow Food



Nu aveam planificat acest jurnal inainte de calatorie, insa este atat de minunat ce am gasit aici incat trebuie sa impartasesc si cu altii.
Scopul vizitei in Bra este intalnirea cu colegii de la Slow Food, in vederea stabilirii detaliilor pentru excursia pe care o vom face peste doua saptamani cu un grup de 17 persoane, toti membri Slow Food Turda, copii si adulti. Dar despre asta la momentul potrivit.
Acum sa revenim la Bra, orasul unde s-a nascut conceptul Slow Food, in orasul de bastina al fondatorului Carlo Petrini. Un oras extraordinar de primitor. Poate motivul este faptul ca acesti oameni au inteles ca doar asa se poate promova si practica turismul. Intr-un oras vechi, cu arhitectura autentica mentinuta foarte frumos, case cu obloane si stradute pavate si soferi care opresc foarte rapid la trecerile de pietoni. Si ce sa mai zic de mancare, peste tot gasesti cofetarii si gelaterii, peste tot pizzerii si restaurante, magazine cu suveniruri si sa nu uit de micile brutarii in care face painea sub ochii tai, in cuptoare. Bineinteles cel mai spectaculor pentru noi a fost sa vedem cum se face o pizza autentica. Mentionez ca in aceste zile am mancat cele mai bune pizza din cate am mancat pana acum. Ce e curios ca adevarata pizza, MARGHERITA, cea mai simpla, facuta doar cu pasta de rosii proaspete, mozarela si busuioc, in ciuda simpletii retetei este extraordinara. La fel si cea cu prosciutto si mozarella - fenomenala. Deci .... o pizza nu trebuie sa fie foarte incarcata, ci trebuie sa contina ceea ce ii da gust, prea multe arome pierde adevaratul gust al pizzei - asta am aflat de la un pizzer, astazi.
Voi continua maine dupa intalnirile de la biroul Slow Food International si vizita la Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo.
Ei ... si sa nu uit sa va spun de a doua cursa din Coppa Piemonte - Michelin Cup la ciclism. Foarte frumos. Este prima data cand asist la startul unei curse profesioniste de ciclism. Peste 2000 de ciclisti luand startul civilizat.