Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

sâmbătă, 26 iunie 2010

Bun este, curat este ... mai ramane corectitudinea fata de producatori



Este perioada perfecta pentru a da o raita la cumparaturi prin pietele locale. Si eu am facut asta in piata centrala din Turda si trebuie sa va spun ca nu ma puteam satura de culorile sezonului ... superbe. Produsele locale au preluat suprematia, chiar daca nu in totalitate ... inca. Visez la vremurile cand pietele locale vor fi cu adevarat locale iar cei care isi expun si vand marfa vor fi exclusiv producatorii locali. Si mai mult astept momentul in care consumatorii se vor interesa de provenienta produselor si procedeele de productie. Si credeti-ma ca hrana consumata in acest fel, constienti fiind de toate astea lucruri ... merge pana la suflet.
Am intalnit producatori din toate satele din jurui Turzii, producatorii fiind oarecum rusinati de aparatul meu de fotografiat insa mandrii de marfa lor. Multi au fost si cei care si-au exprimat pasurile si anume cele legate de consurenta neloiala a comerciantilor si a produselor aduse de la mari indepartari, produse industrial. Multi au dat vina pentru situatiile actuale pe guvernanti insa eu sunt de parere ca noi, adica ... consumatorii, suntem aceia care facem alegerile de zi cu zi in ceea ce priveste hrana pe care o consumam.
In curand Asociatia Slow Food Turda va incepe o campanie de constientizare in piete, cu pliante si sacose pentru consumatori si sorturi cu sepci pentru producatori.
Si sa nu uitam ... hrana BUNA, CURATA si JUSTA vine din suflet si tot acolo merge daca este primita asa cum se cuvine.

vineri, 18 iunie 2010

Vara gastronomica


Pregatirile sunt in toi pentru prima tabara gastronomica din Romania, de fapt din Europa. Este o tabara a studiului gastronomiei care va avea loc la Baisoara in perioada 29 iulie - 7 august, la Pensiunea Nicoleta. In cele 10 zile vom explora gastronomia din mai multe puncte de vedere, teoretice si practice. Suntem onorati sa ii avem alaturi pe cei 4 studenti ai Universitatii de Stiinte Gastronomice din Pollenzo - Italia, universitate fondata in 2004. Tinerii care ne vor introduce in lumea gastronomiei sunt: Tanya (din Italia dar de fapt este rusoaica), studenta in anul 2; Richard (din Austria) si Lydiah (din Kenya), studenti in anul 1 si Abigail - (din Irlanda), anul 3 de studii la masterat. Alaturi de ei va veni si Ornella Ru (din Italia) - expert in programe educationale pentru copii, coordonanad si Asociatia Liquirizia Onlus - o asociatie culturala italiana. De asemenea vom avea onoarea de a-i avea alaturi pe Sarah Fleming - coordonatoarea programelor educationale Slow Food si pe Michele Rumiz - coordonatorul zonei Europei de Est.

As vrea sa va prezint echipa de organizare, formata 100 % din voluntari.

Alexandra Vaida, are 18 ani si este cu noi inca de la inceput, de cand am pornit Asociatia Slow Food Turda. O fata minunata, gata oricand sa fie de folos oricui. Ea se va ocupa de foarte multe lucruri pentru ca este asistenta mea, adica va asista coordonarea generala.

Mara Rus, are 16 ani si in acest proiect va asigura desfasurarea atelierelor de specialitate. Mara este liderul tineretului Slow Food Turda, parte al Youth Food Movement.

Simina Oprea, 16 ani, se va ocupa de partea de program, materiale de promovare, si va sustine si un atelier pe nutritie.

Radu Badaluta, un baiat minunat, foarte sufletist, colegul nostru de 26 de ani care va asigura partea tehnica si logistica.

O deosebita importanta o vor avea cadrele didactice, doamnele profesoare, invatatoare si educatoare: Miuta Ambrusan, Corina Achim, Adriana Coroi si Carmen Paduraru care vor asigura ordinea si disciplina in tabara, contribuind cu cunostiintele lor de pedagogi.

Si bineinteles eu, adica Marta. Eu ma ocup de coordonarea generala asigurandu-ma ca totul se va desfasura asa cum mi-am imaginat atunci cand am pus la cale acest proiect impreuna cu colegii mei. Imi doresc, ca cei 15 participanti impreuna cu toata echipa de organizare (organizatori, traineri, invitati) vom pleca dupa cele 10 zile cu ample cunostiinte de gastronomie si vom sti sa facem alegerile zilnice corecte in ceea ce priveste hrana, cu respectul cuvenit pentru producatori si pentru tot ceea ce ne inconjoara.

Nu in ultimul rand vreau sa ii mentionez pe partenerii nostri dragi: Ramona Duminicioiu de la Asociatia Eco Ruralis si Alin Rosca de la Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda, care vor sustine atelierele din domeniul ,cele de biodiversitate si ecologie.

Partener media: BBC Good Food
Partener principal: Solaris Shopping Park

Pe parcurs ce ne apropiem de start vom reveni cu detalii.

duminică, 13 iunie 2010

A fost Aventura Junior Ranger in Cheile Turzii ...




.....si a fost frumos. 8 echipe de la scoli din zona: Teodor Murasanu, Andrei Saguna, Scoala din Petrestii de Jos si Scoala din Tureni. Concursul a constat dintr-o tura de cautare de comori si catarare. Un moment special l-a constituit vizionarea unor documentare, despre escaladarile - expeditiile lui Horia Colibasanu. Si mai special a fost pentru ca, chiar protagonistul a prezentat, raspunzand cu rabdare intrebarilor puse de copii. Horia s-a intors recent din expeditia pe Annapurna, 8091 m, considerat unul dintre cele mai dificile şi mai periculoase vârfuri din lume.
In rest imaginile vorbesc de la sine.
Proiectul Junior Ranger este derulat de catre Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda si este finantat de Catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.
http://picasaweb.google.com/juniorranger.ro/AventuraJuniorRanger2010#

vineri, 11 iunie 2010

Aventura Junior Ranger 2010



Pe 12 iunie 2010, în pădurea Vapa din Cheile Turzii, are loc Aventura Junior Ranger, un concurs plin de natura si aventura :)

Aventura Junior Ranger, este un concurs-drumeţie adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani, care vor participa echipe formate din 3-5 membrii. Sunt asteptati in mod special copii si tinerii de la şcolile si liceele din Turda şi împrejurimi... dar, binenteles, concursul e deschis si altor tineri din alte locuri :)
Concursul, de tip “treasure-hunt”, va cuprinde mai multe probe specifice menite să contribuie la cunoaşterea si promovarea importanţei rezervaţiilor naturale şi a activităţilor educative desfaşurate în natură. Tinerii concurenţi vor parcurge traseul propus, in căutarea celor 10 comori ale lui Junior Ranger. Pe traseu, concurenţii vor participa la 5 probe: Grădina Fermecată a lui Junior Ranger, Junior Ranger urca in Top, Exploratorul Junior Ranger, Junior Ranger cauta Nordul si Punguta cu surprize a lui Junior Ranger.

Mai multe informatii pe pagina evenimentului: Aventura Junior Ranger 2010

Informaţii suplimentare si confirmarea participarii:
Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” Piata 1 Decembrie, nr.6, Turda, 0744.678674,
e-mail: potaissa@juniorranger.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , web: www.juniorranger.ro

sâmbătă, 5 iunie 2010

ONGfest 2010 la Cluj Napoca




ONGfest 2010, desfasurat la Cluj Napoca, in Piata Muzeului in perioada 4-5 iunie a fost o ocazie pentru noi de a prezenta proiectele. In principal Viata in gradina verde, insa am vorbit cu organizatiile interesate si de tabara Vara Gatsronomica si tuturor li s-a parut interesant si si-au aratat interesul de a colabora. Cateva organizatii care se ocupa cu copiii cu deficiente psihice si fizice si-au aratat dorinta de a initia si la Cluj spatii verzi in care copiii sa isi cultive hrana fiind convinsi ca aceasta metoda de lucru ar avea efecte benefice asupra acestora.
Pentru toti participantii genul acesta de eveniment este o ocazie foarte buna de socializare pentru ca este foarte important ca cei din breasla sa stie despre ce fac ceilalti, iar comunitatile din care fac parte sa fie la curent cu actiunile mai ales ca numarul organizatiilor non guvernamentale a crescut foarte mult in utlimul timp.
Echipa noastra a derulat pe parcursul evenimentului atelere de plantare cu copiii doritori.