Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

miercuri, 25 august 2010

O poveste frumoasa la Saschiz ... la Casa de pe Deal


Am avut norocul sa fac parte dintre oaspetii unei nunti traditionale cu niste miri speciali. Speciali pentru ca ei provin din culturi diferite si fiind fideli locurilor in care traiesc au decis sa se ia respectand traditiile locului. Este vorba de Anca Calugar si Charles Dalmasso, ea romanca iar el francez, cunoscandu-se acum multi ani in satul natal al Ancai, Saschiz ... si acolo au ramas amandoi. Ei sunt membri Slow Food Tarnava Mare, de aici ni se si trage prietenia, insa despre cei doi se poate spune multe. Si poate cel mai important pentru noi, in afara ca sunt doi oameni iubitori de mancare buna, curata si cinstita este ca ei sunt tineri producatori, creandusi propriul brand de gemuri si muraturi picante sub denumirea de „Casa de pe deal”, dupa casuta lor pozitionata pe un deal din Saschiz.
Dar sa revenim la nunta, adica la cele cateva zile pe care le-am petrecut acolo. Am intalnit acolo o intreaga „armata” de rudenii care asa cum e obiceiul la sat s-au adunat cu mic cu mare sa ajute la pregatirea nuntii. Multe matusi, multi veri si surorile si cumnatii si nepotii, impreuna cu parintii bineinteles, cu totii faceau ceva. Cu doua zile inainte de nunta au inceput pregatirile cu taierea porcului, a vitelului si a celor 20 de gaini de casa. In afara de asta fiecare a adus cate ceva, incepand cu oua de casa si faina si toate cele care trebuie pentru o masa gustoasa si bogata. Si doua zile asa a fost, in mai multe curti femeile din sat pregateau mancarea iar barbatii impodobeau portile si sala de petrecere. Tin sa mentionez ca petrecerea tine doua zile iar ritualul de casatorie se desfasoara asa cum zice datina, cu casatoria civila la primarie si apoi la biserica unde la iesire a urmat negocierea pentru trecerea de barajul facut cu paturi traditionale. Foarte frumos a fost. Mancarea la nunta a cuprins tot felul de mancaruri traditionale si preparate toate acolo de catre bucatarul sef impreuna cu femeile din sat care au venit la ajutat. Nu a lipsit supa adevarata de gaina cu taitei de casa, friptura de porc si de vitel, sarmalele iar a doua zi petrecerea a continuat servindu-se ciorba acra si friptura si iarasi sarmale tot timpul pe masa fiind si pita de casa. Toate astea stropite cu tuica si vin si cu bere. Alaturi de toate astea si de oameni veseli veniti de pe mai multe meleaguri din Romania si din Franta cum sa nu te simti bine????
Eu personal ma bucur mult ca am avut parte de o nunta cu traditii locale si din punct de vedere gastronomic si din cel al traditiilor populare cu obiceiurile.
Anca si Charli - va dorim multa multa fericire si noroc in viata. Casa de piatra!

marți, 17 august 2010

FanFest 2010


Un eveniment frumos, care face parte din campania „Salvati Rosia Montana”.
Ne-am bucurat sa fim parte al acestui festival, FanFest. Multi oameni carora le pasa de mediul incojurator si care isi dau seama de importanta a ceea ce inseamna identitate locala. Pozitia noastra, a celor de la Slow Food Turda, este simpla dar clara: NU vrem cianuri in apele care ajung in mancarea noastra si in bucatariile noastre; NU vrem ca putina agricultura practicata curat sa fie compromisa nici in satele noastre nici in cele din restul zonei, NU vrem sa existe nici cel mai mic risc sa se ajunga la asta, oricat ne-ar asigura cineva, adica cei care au venit cu banii in Romania, tocmai din Canada si au luat ochii multor oameni din Rosia Montana. Nu santem specialisti, si gandim ca simpli producatori, fermieri sau consumatori. Si nimeni nu are dreptul sa ne ia acest crez si aceasta speranta de a pastra o zona fara cianuri.
La FanFest cei mai multi dintre participanti au fost acolo pentru ca cred in ceva si nu doar pentru ca a fost un concert sau altceva. Au fost oameni din toate zonele tarii si multi straini care vin aici la noi, cu speranta sa gaseasca inca traditiile locale. Acesti oameni cred cu tarie ca acea zona merita sa fie salvata si au vrut sa arate acest lucru.
Pe perioada sederii noastre la Rosia, am intalnit multi oameni care tin si cu dintii ca acele locuri sa ramana fara cianuri. Tineri si batrani care cred ca zona poate fi reinviata si fara exploatare miniera, doar prin turismul rural, cu mancarea buna, produsa de fermierii din zona, cu cazarea in casele taranesti sau in surile cu fan ... sau cu povestile locului. Si noi am fost acolo sa intarim acest adevar.
Piata de produse taranesti a avut in componenta si mierea produsa de familia Kepes din Turda, alaturi de branzeturile si dulceturile de la ferma lui Willy Schuster; turta dulce a familiei Rigo din Bontida; prajiturile de casa si painea de la Hosman Durabil; ceaiurile, siropurile, dulceturile de la Ferma Ecologica Topa sau ierburile si tesaturile traditionale din zona Huedinului aduse de Douglas si Sarah, doi scotieni care s-au mutat in Romania si au reconditionat case taranesti in mod traditional, pentru a arata ca se poate si e nevoie de contributia fiecaruia la pastrarea a ceea ce reprezinta unicitatea noastra. Proiectul lor se numeste Low Impact Living, adica un trai cu impact redus (asupra mediului). Noi am impartit standul cu Alin Rosca, reprezentand Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda, care a prezentat proiectul Junior Ranger.
Partea culturala s-a bucurat de o diversitate pe masura: poezie, teatru, muzica, carte, dezbateri – totul a intregit ambientul de manifestare culturala. Multi artisti “fara fite”, care au pus mana si la organizarea care a cuprins si munca mai grea in plina zi cu soare arzator, toti cazandu-se ca si noi in zona de corturi si plimbandu-se pe ulite ca omu’ de rand.
Pe scurt: un eveniment minunat, care ne-a umplut sufletele in aceste cateva zile, cu iz de traditie locala care trebuie sa ramana neschimbata dar care trebuie sa reinvie si asta doar cu ajutorul nostru.
Felicitari organizatorilor si multumiri pentru ca ne-ati primit printre voi.

marți, 10 august 2010

Participantii primei editii a taberei


Nu putem trece mai departe fara ai mentiona pe participanti, cei care au avut rabdarea si dorinta de a asculta si a acumula informatiile de la atelierele taberei.
Voi incepe cu oaspetii:
De la Slow Food Bran Moeciu au fost cu noi Iulia Ruse si Rares Smeu iar de la Slow Food Busturoasa Palanca Oana Covaci si Nicoleta Covaci. Din partea Slow Food Tarnava Mare au venit Camelia Nagy si Denisa Moldovan. Turdenii au fost reprezentati in numar mai mare, acestia fiind:
Alexanda Boar - Scoala Teodor Murasanu
Alexandru Belu - Scoala Teodor Murasanu
Alexandru Pozsonyi - Scoala Teodor Murasanu
Sergiu Anghel - Scoala Teodor Murasanu
Silvia Cernea - Scoala Teodor Murasanu
Diana Mocan - Scoala Horea, Closca si Crisan
Andreea Anghion - Scoala Horea Closca si Crisan
Maria Rus - Colegiul National Mihai Viteazul
Aurelian Moldovan - Colegiul Dr. Ioan Ratiu
David Pozsonyi - Gradinita Dr. Ioan Ratiu

Invatacei au fost si organizatorii Mara Rus - Colegiul National Mihai Viteazul, Alexandra Vaida - Colegiul Dr. Ioan Ratiu, Simina Oprea - Liceul Nicolae Balcescu din Cluj Napoca si Radu Badalutadin Turda.

luni, 9 august 2010

Tabara de gastronomie la final





Din pacate nu am avut intetrnet acolo sus, la Baisoara, deci nu am putut sa va tin la curent zilnic cu derularea activitatilor din tabara de gastronomie. O fac acum, ca un rezumat.
"Vara Gastronomica", un proiect care deja mi-a intrat in suflet. Un proiect pe care l-am creeat de la inceput in totalitate ajutata de colegii mei Mara Rus, Alexandra Vaida, Simina Oprea si Radu Badaluta. In timpil taberei au fost alauri de noi si cadrele didactice Miuta Ambrusan si Carmen Paduraru precum si colegii mei de la Slow Food Turda Andreea Luca si Mihai Cuc. De asemenea au fost alaturi de noi si partenerii nostri dragi Alin Rosca de la Fundatia de Ecologoe si Turism Potaissa Turda si Bianca Bobirca, ca si prietena si ca si reprezentant al Solaris Shopping Park.
Trainerii Tanya Gervasi si Richard Haubenberger - de la Universitatea de Stiinte Gastronomice, Ornella Ru - de la organizatia Non Profit Liquirizia din Italia, Abigail McDonnell - masterand la Food Marketing in Clark, Irlanda.

Dupa prima zi in care am hotarat regulamentul intern si ne-am cunoscut, a doua zi am inceput activitatile. Pe parcursul celor 10 nzile s-au derulat atelierele de lucru pe temele propuse in program: nutritie, ierburile aromatice, branzeturile - teoretic si practic, panificatie - teoretic si practic, educatie a gusturilor, analiza senzoriala, biodiversitate, multe jocuri de echipa si seri tarzii de discutii.

La final, am cazut de acord cu totii ca aceasta tabara a reprezentat un schimb cultural gastronomic, datorita atelierelor derulate la care participantii din cele doua tabere: participanti si traineri, au reusit sa invete reciproc din traditiile si obiceiurile fiecaruia, provenind din zone ale tarii diferite si din tari diferite.

Toti participantii au primit diplome de participare insa au primit si distinctii pentru aptitudinile descoperite, la care au fost mai buni decat altii.
Am hotarat sa acordam si doua distinctii speciale, pentru sef de promotie - castigatoare fiind Maria Rus din Turda si cea de bucatar al taberei - fiind primita de catre Alexandru Pozsonyi (Bubu). Prima a fost decisa de catre noi, echipa de organizare iar cea de-a doua de catre traineri.

Dintre cei 16 participanti, 7 au fost alesi sa participe la un schimb de experienta in Italia, iar atii doi impreuna cu mine am fost invitati sa ne alaturam unui proiect al organizatiei Non Profit Liquirizia din Italia, colaborare care presupune o deplasare in Africa.

Ne bucuram ca presa a fost alaturi de noi, am avut multi oaspeti si am dat multe interviuri telefonic.

Cred ca participantii vor ramane cu amintiri frumoase dar mai presus de toate, cu cunostiinte mai bogate de gastronomie, teoretice si practice.

A doua editie, care se va desfasura anul viitor va avea mai multi participanti, cel putin de doua ori mai multi si datorita succesului schimbului international speram sa reusim sa aducem si participanti din strainatata, in afara de traineri.

Multumim tuturor celor care au sprijinit acest proiect si speram sa fie alaturi de noi si la editia viitoare.

Vom reveni cu detalii despre atelierele din cadrul taberei in postarile urmatoare.

Marta Pozsonyi - coordonare generala tabara de gastronomie