Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

joi, 24 martie 2011


Sambata, 26 martie 2010, intre orele 20:30 si 21:30, Primaria Municipiului Turda isi va stinge lumina.
Pe platoul din faţa Primăriei, sunt invitaţi toţi cei care au stins lumina de ora pământui sa transmitem impreuna mesajul nostru, tuturor locuitorilor Turzii.
Acţiunea de la Turda este iniţiata de Primaria Municipiului Turda impreuna cu Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa”, Asociatia Slow Food Turda si Asociatia Turdatin şi este inscrisa în campania oficială Earth Hour 2011.

Mai multe informatii despre eveniment:
www.earth-hour.ro

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins lumi...nile timp de o oră - Ora Pământului.

În 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.

Pe 26 martie 2011, între orele 20:30 – 21:30, oameni, companii şi comunităţi din întreaga lume vor stinge luminile timp de o oră, transmiţand astfel un mesaj global despre nevoia de a fi responsabili şi de a ne implica în construirea unui viitor sustenabil. Earth Hour 2011 va fi, totodată, o celebrare a acelui lucru de care depindem cu toţii – Planeta noastră.

luni, 21 martie 2011

Food Film Festival - Amsterdam, 18-20 martie 2011


Timp de trei zile s-a desfasurat la Amsterdam prima editia a Food Film Festival, eveniment care a insemnat un program farte divers. De la filme "mari", controversate cum ar fi Hunger sau Black Gold, ori Banana's, The end of the line pana la atelierele pentru adulti, prezentari de carti, dezbateri si expozitii. Toate avand in centru MANCAREA adica HRANA pe care ne-o ofera planeta si pe care omenirea nu stie sa o pretuiasca.
Evenimentul a fost organizat de Youth Food Movement Olanda, 12 tineri care au lucrat mai mult de un an pentru acest festival, ajutati in cele trei zile propriuzise de 130 voluntari.
Din punctul meu de vedere organizarea a fost perfecta, toate sectiunile desfasurandu-se exact dupa program fara nici un fel de incidente. Publicul olandez, precum si turistii au gustat din plin tema festivalului, multe bilete s-au vandut inainte de eveniment si salile au fost pline la toate filmele.
Au fost prezenti bucatari faimosi din Londra, Paris sau Amsterdam, eu personal avand onoarea de a gati cu ei in cele trei zile, invatand putin din stilul fin al gastronomiei londoneze si pariziene.
Poate cel mai important moment pentru noi a fost intalnirea cu Vandana Shiva, vicepresedinte Slow Food International, insa mai important este activismul Vandanei si premiile obtinute pe plan international, precum si cartile pe care le-a scris, peste 20 de carti si peste 500 de articole in reviste stiintifice. Vandana este considerata una dintre cele mai mari ganditoare despre mancare, mediu si biodiversitate. Vandana apara drepturile fermierilor mici. Fundatia pe care o conduce, Navdanya, are peste 54 de banci comunitare de alimente si de seminte. A instruit aproape o jumatate de milion de fermieri mici sa creasca alimente organice.
Vandana Shiva a transmis cu drag un mesaj membrilor Slow Food Turda, afland de proiectele in care sunt implicati acestia.

Prezenta la acest eveniment a fost posibila datorita sprijinului primit din partea Primarie Municipiului Turda. Multumim pentru aceasta sustinere.

Intalnire de retea Youth Food Movement - Amsterdam, 17 martie 2011


Am avut onoarea si placerea sa particip la intalnirea de retea Youth Food Movement, la Amsterdam, pe 17 martie. In Romania noi numim aceasta retea, Miscarea de Tineret Slow Food. Participantii au venit din multe tari printre care Anglia, Scotia, SUA, Canada, Franta, Turcia, Brazilia, Elvetia, Germania, Grecia si bineinteles Romania si Olanda, tara gazda. Echipa olandeza are deja o eperienta de peste trei ani, fiind foarte bine inchegati.
Temele propuse spre discutie au generat dezbateri diverse pe tema productiei de hrana, pe plan mondial. S-a evidentiat foarte clar tendintele modernismului, de productie in masa, uitandu-se foarte usor de ceea ce inseamna gustul in mancare, culoare naturala sau cultura gastronomica ori specificitate geografica, in zilele noastre "specialitatile" diverselor tari producandu-se peste tot (de ex. cascavalurile olandeze care se produc peste tot in lume). Tranzitia de la agricultura conventionala la cea industriala s-a facut rapid, in doar 30 sau 40 de ani, dupa ce mii de ani s-a practicat agricultura fara mecanizare, fara modificari de gene ale soiurilor sau fara tendinta de a produce exclusiv pentru export. Problemele aparute de-a lungul timpului, din cauza acestor modernizari sunt diverse, de la supraproductie, la problemele de mediu, bunastarea animalelor sau la disparitia soiurilor si raselor. Toate acestea din cauza procesului de globalizare.
Youth Food Movement poate fi o nisa in termeni de tranzitie. O retea sociala inovatoare. Aceasta miscare este compusa din actori care impartasesc aceleasi idealuri, aceleasi crezuri aducand impreuna oameni diferiti, tineri in general, specialisti din diverse domenii.
Sunt putine retele nationale Youth Food Movement, printre care Olanda, SUA sau Anglia, insa multe sunt pe cale de infiintare, cum este si cazul Youth Food Movement Romania. Peste tot in lume sunt grupuri de tineri, care lupta sau pur si simplu cred intr-un sistem de hrana sustenabil, in productia de hrana la scara mica sau pur si simplu in placerea de a manca si a impartasi despre aceasta experienta. In Romania sunt multe asemenea grupuri si in curand, formand oficial YFM Romania, vor incepe intalnirile nationale de retea.

Deplasarea la acest eveniment a fost asigurata de Primaria Municipiului Turda, careia ii multumim pentru sprijin.

duminică, 6 martie 2011

Campania 2%


Daca doriti sa directionati catre asociatia noastra 2% din impozitul pe care deja l-ati platit statului anul trecut, va rugam sa completati formularul cu datele urmatoare si sa il depuneti la cea mai apropiata locatie a Administratiei Financiare:
Denumire organizaţie: Asociatia Slow Food Turda

Adresă organizaţie: Turda, str. Ioan Moldovan, nr 9, cod postal 401168

Codul de înregistrare fiscală: 25937210

Cod IBAN: RO56RZBR0000060011938058

Denumirea băncii, localitatea:Reiffeisen Bank, Turda

Va multumim!