Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 19 septembrie 2011

Turda Culinara - Festival de gatit pentru copii



Festivalul de gatit Turda Culinara s-a nascut de la ideea de a veni cu ceva nou pentru copii, in cadrul Zilelor Municipiului Turda. Trei zile de concursuri de gatit, concurs de impletit ceapa rosie, ateliere de educatie a gustului, incursiune in lumea albinelor sau standul Slow Food Finder, adica standul cu harta si localizarile produselor traditionale, naturale si sanatoase din zona Turzii. Cele mai "gustate" activitati s-au dovedid a fi concursurile de facut carnati si demonstratia de sculptura in legume sub indrumarea d-nei bucatar sef Ana Balea.

Multumim sponsorilor: Marele Alb, producatorii locali.

Multumim in special Primariei Municipiului Turda pentru increderea cu care ne-a incredinta organizarea acestei sectiuni din cadrul sarbatorii turdene.

Tabara Vara Gastronomica - Post eveniment

YES FOOD - post eveniment

Comunicat scris de Tiberiu Cazacioc
Prezenţi la tabăra de vară “Young Europeans for Sustainable Food - YES Food!” la Turda, România, în perioada 1-6 august, tineri şi studenţi din Europa au lansat un apel pentru o schimbare a politicilor privind agricultura, care să încurajeze tînăra generaţie să lucreze în sectorul agricol şi în economia rurală.
Ceremonia de închidere a primei ediţii a campusului a avut loc în cursul dimineţii de 6 august, marcând sfârşitul primei ediţii a taberei Slow Food destinată studenţilor şi tinerilor (cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani) având ca subiect educaţia privind hrana şi durabilitatea, organizată de Slow Food Turda în colaborare cu Slow Food, reteaua Terra Madre si Chef Cezar.
Mai mult de 80 de tineri (media de vârstă 23 de ani ) din 12 ţări europene (Austria, Bulgaria, Franţa, Georgia, Germania, Ungaria, Irlanda, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovenia, Israel, Canada, Italia, ) au participat la tabăra de vară, mulţi dintre ei fiind înscrişi la cursurile privind hrana (agronomie, turism). Având alături de ei pe Chef Cezar, reputatul gastronom român Cezar Munteanu şi asociaţia sa, ei au avut ocazia să participe şi să îşi adâncească cunoştinţele privind protecţia şi promovarea producţiei sustenabile de hrană într-un program de ateliere, degustări şi vizite la faţa locului, în Transilvania, la producători locali de produse alimentare, pe scară redusă.
Evenimentul a oferit Slow Food ocazia să îşi prezinte documentul de poziţie “Spre o Nouă Politică Agricolă Comună”, prin care militează pentru o nouă Politică Agricolă Comună care să asigure securitatea alimentară şi suveranitatea hranei, care să ofere un răspuns crizei de mediu şi climatice şi va reînvigora economia şi ocuparea forţei de muncă în agricultură.
La întâlnirea finală, participanţii au lansat o nouă reţea Slow Food de tineret, în statele membre ale UE precum şi în statele candidate, pentru a ridica nivelul de conştientizare în rândul tinerilor privind importanţa influenţării noii Politici Agricole Comune. Grupul a stabilit să organizeze evenimente specifice împreună, cu ocazia zilei Terra Madre din acest an, ziua internaţională de celebrare a hranei locale şi a comunităţilor, care va avea loc în 10 decembrie 2011.