In perioada 16-18 iulie a avut loc la Sofia, in Bulgaria, prima editie al evenimentului Terra Madre Balkans. Tarile balcanice impartasesc traditii comune, unice si conditii socio-economice asemanatoare. De aceea, pastrarea mostenirilor rurale necesita un efort comun si in afara granitelor.
Alaturi de reprezentanti ai tarilor: Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia si Serbia, din Romania au fost prezenti 30 de reprezentanti ai convivia Slow Food din Romania (Bran-Moeciu, Brasov, Brusturoasa Palanca, Bucuresti Valahia Gusturilor, Cluj, Tarnava Mare, Turda si Sibiu), dintre care 6 reprezentand Slow Food Turda prin Marta Pozsonyi – convivium leader si coordonator al programelor educative; Mara Rus, eleva in clasa a XI-a la CNMV Turda – liderul tineretului Slow Food; Elena Lung – producatoare din Fagetul Ierii; Ramona Duminicioiu din partea Asociatiei Eco Ruralis - in calitate de partener al Asociatiei Slow Food Turda; Kepes Anton – apicultor si Duma Eugen – producator de ulei de floarea soarelui presat la rece.
Deja din prima zi de conferinta (prezentari) ne-am dat seama de similaritatile intre tarile balcanice, si dupa cum a declarat si Dessislava Dimitrova – organizatoarea evenimentului si coordonatoarea nationala a Slow Food Bulgaria, din pacate nu doar cele bune, impartim si problemele.
Atelierul de educatie al gustului, pe care l-am moderat eu a adus impreuna membri ai tuturor delegatiilor, fiind o ocazie de a prezenta activitatile de educatie si de a planui o viitoare colaborare. Legislatia este asemanatoare, privind furnizarea de produse locale in cantinele scolare, in toate tarile.
Cred ca cel mai important lucru care a iesit din aceasta intalnire a fost dorinta crearii unui proiect comun cu finantare europeana. Unul din temele propuse este o tabara gastronomica, care sa cuprinda toate sectiunile slow food (ideea venind de la tabara per care o organizam noi si cae a fost prezentata cu aceasta ocazie).
Ideea principala este ca asemanarile dintre problemele balcanicilor pot fi un motiv pentru proiecte comune (cu scopul de a le rezolva impreuna) si toti au propus incercarea de parteneriate, mai ales a organizariide evenimente comune, cum a fost cel de la Sofia.
Multumim finantatorului Fundatia Soros pentru spriinul oferit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu