Proiecte în desfăşurare
Viaţa în grădina verde
Scopul programului «Viaţă în grădina verde» este acela de a promova produsele naturale, de a-i face pe copii să conştientizeze importanta consumului de produse naturale, fructe şi legume, precum şi să introducă conceptul de Slow Food în rândul preşcolarilor. Programul prevede înfiinţarea unei mini- gradini unde să se cultive legume specifice zonei, vizite cu copiii la producatori locali cum ar fi: apicultori, brutari, legumicultori, de asemenea lecţii de gătit şi multe altele. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Gradiniţa Dr. Ioan Raţiu din Turda şi include 40 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 6 ani iar voluntari sunt elevi de la scolile si liceele turdene. Echipa este compusă din 75 de membri.
Viaţa în grădina verde
Scopul programului «Viaţă în grădina verde» este acela de a promova produsele naturale, de a-i face pe copii să conştientizeze importanta consumului de produse naturale, fructe şi legume, precum şi să introducă conceptul de Slow Food în rândul preşcolarilor. Programul prevede înfiinţarea unei mini- gradini unde să se cultive legume specifice zonei, vizite cu copiii la producatori locali cum ar fi: apicultori, brutari, legumicultori, de asemenea lecţii de gătit şi multe altele. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Gradiniţa Dr. Ioan Raţiu din Turda şi include 40 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 6 ani iar voluntari sunt elevi de la scolile si liceele turdene. Echipa este compusă din 75 de membri.
Festivalul European Noaptea Muzeelor la Muzeul de Arta Cluj Napoca – 16 mai 2009
Participare cu 14 producători si cu degustarea Fripturii de Turda.
Târgul Tăranului Român
Târgul Tăranului este o piată de mici producători, unde consumatorii pot cumpăra produsele traditionale si locale românesti, alimente traditionale, proaspete, preparate după vechi retete românesti, direct de la cei care le fac. Slow Food Turda participă de cateva ori pe an cu diferiti producători si cu Friptura de Turda. http://www.targultaranului.ro/
Salvati Friptura de Turda
Slow Food Turda va derula activităţi de prezentare cu demonstraţii de pregătire a fripturii şi degustări în cadrul diferitelor evenimente din ţară cu scopul de a salva această delicatesă, o adevărată emblemă a oraşului Turda. Domnul Jakab Arpad, în vârstă de 86 de ani, moştenitorul reţetei secrete, va fi alături de echipa Slow Food Turda pentru a prezenta celebra Tordai pecsenye. Urmaşul familiei care a inventat această reţetă, Arpi bacsi doreşte să prezinte istoria, dar şi faimoasa reţetă, pentru ca oricine doreşte să o poată realiza în varianta sa originală.
Ziua bucatelor tradiţonale
În aceste zile veţi putea degusta bunătăţi traditionale, pregătite într-un cadru organizat.
Cumpărătorul Eco Conștient
Slow Food Turda este partener în al Asociatiei Transilvania Verde (Green Tranylvania), inițiatorul acestui proiect care constă în organizarea unei campanii de informare-conştientizare denumită CUMPĂRĂTORUL ECO-CONŞTIENT cu scopul de a modifica atitudinea consumatorilor/cumpărătorilor. Cumpărătorul eco-conştient: alege produsele locale, obţinute cu impact cât se poate de redus asupra mediului şi ambalate ecologic; nu se lasă manipulat de ofensiva reclamelor şi marketingului; evită cumpărarea produselor de unică folosinţă sau de prisos inclusiv a pungilor; evită produsele alimentare tratate cu chemicale sau modificate genetic; avantajează magazinele şi pieţele locale faţă de hipermarketurile multinaţionale; cumpără produsele care-i satisfac necesităţile zilnice şi nu se lasă sedus de ambalajele atractive; citeşte etichetele şi se gândeşte înainte de a cumpăra un produs; etc.
Campanii de promovare
In scolile turdene se vor face campanii de promovare al conceptului Slow Food.
Cu ocazia celebrării zilelor satelor sau a altor evenimente din mediul rural, se vor organiza diferite concursuri şi jocuri pentru copii (de ex. concurs de desene pe tema “Melcul” - simbolul Slow Food si concursuri de gătit). În timpul concursurilor, copiilor li se v-a descrie conceptul Slow Food şi vor fi încurajaţi să se implice, în timpul lor liber, în activităţi legate de agricultură şi în producţia la nivel mic de produse traditionale.
De asemenea, se vor organiza campanii stradale şi în mediul urban, cu scopul de a atrage atenţia populaţiei asupra efectului benefic produs de consumul de produse naturale.
Membri Slow Food Turda duc o campanie permanentă pentru încurajarea producţiei la scară mică, pentru certificarea produselor şi participarea la târguri de acest gen, precum şi la alte evenimente care le-ar putea aduce un profit. Toate acestea cu scopul de a preveni riscul dispariţiei produselor tradiţionale. Slow Food Turda pune accent pe educaţia tinerei generaţii, organizând periodic vizite la producătorii locali, prin care tinerii pot vedea “pe viu” cum sunt realizate produsele tradiţionale şi având posibilitatea să desluşească tainele unor vechi indeletniciri.
Dacă vreti să fiti alături de noi si să sprijiniti această miscare sau unul dintre proiecte, cu un sfat, cu o idee, cu o mână de ajutor sau prin a deveni membru pe plan international vă rugăm să ne contactati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu