Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 21 martie 2011

Intalnire de retea Youth Food Movement - Amsterdam, 17 martie 2011


Am avut onoarea si placerea sa particip la intalnirea de retea Youth Food Movement, la Amsterdam, pe 17 martie. In Romania noi numim aceasta retea, Miscarea de Tineret Slow Food. Participantii au venit din multe tari printre care Anglia, Scotia, SUA, Canada, Franta, Turcia, Brazilia, Elvetia, Germania, Grecia si bineinteles Romania si Olanda, tara gazda. Echipa olandeza are deja o eperienta de peste trei ani, fiind foarte bine inchegati.
Temele propuse spre discutie au generat dezbateri diverse pe tema productiei de hrana, pe plan mondial. S-a evidentiat foarte clar tendintele modernismului, de productie in masa, uitandu-se foarte usor de ceea ce inseamna gustul in mancare, culoare naturala sau cultura gastronomica ori specificitate geografica, in zilele noastre "specialitatile" diverselor tari producandu-se peste tot (de ex. cascavalurile olandeze care se produc peste tot in lume). Tranzitia de la agricultura conventionala la cea industriala s-a facut rapid, in doar 30 sau 40 de ani, dupa ce mii de ani s-a practicat agricultura fara mecanizare, fara modificari de gene ale soiurilor sau fara tendinta de a produce exclusiv pentru export. Problemele aparute de-a lungul timpului, din cauza acestor modernizari sunt diverse, de la supraproductie, la problemele de mediu, bunastarea animalelor sau la disparitia soiurilor si raselor. Toate acestea din cauza procesului de globalizare.
Youth Food Movement poate fi o nisa in termeni de tranzitie. O retea sociala inovatoare. Aceasta miscare este compusa din actori care impartasesc aceleasi idealuri, aceleasi crezuri aducand impreuna oameni diferiti, tineri in general, specialisti din diverse domenii.
Sunt putine retele nationale Youth Food Movement, printre care Olanda, SUA sau Anglia, insa multe sunt pe cale de infiintare, cum este si cazul Youth Food Movement Romania. Peste tot in lume sunt grupuri de tineri, care lupta sau pur si simplu cred intr-un sistem de hrana sustenabil, in productia de hrana la scara mica sau pur si simplu in placerea de a manca si a impartasi despre aceasta experienta. In Romania sunt multe asemenea grupuri si in curand, formand oficial YFM Romania, vor incepe intalnirile nationale de retea.

Deplasarea la acest eveniment a fost asigurata de Primaria Municipiului Turda, careia ii multumim pentru sprijin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu