Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

marți, 12 iulie 2011

YES FOOD! - Intalnirea europeana de tineret



Asociatia Slow Food Turda in parteneriat cu Slow Food International - Italia, Slow Food Bulgaria, Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo-Italia, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda, Asociatia Eco Ruralis, Fundatia Adept Transilvania, Asociatia „Grupul de Initiativa Radu Anton Roman”, alaturi de Primaria Municipiului Turda si Consiliul Judetean Cluj, Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Slow Food Tarnava Mare, Slow Food Tara Barsei si Slow Food Tara Fagarasului organizeaza in perioada 1 – 6 august 2011, intalnirea europeana de tineret „Tineri Europeni pentru Hrana Sustenabila”, in statiunea montana Baisoara, jud. Cluj.
Proiectul este sustinut de Chef Cezar, www.chefcezarm.com, domnia sa fiind Ambasadorul proiectului in tara si strainatate.
Acest nou eveniment international Slow Food, da posibilitatea tuturor sa descopere productii de calitate din toata Europa; sa inteleaga implicatiile culturale, economice si de mediu; si sa fie informati despre practici sustenabile de consum.
Scopul proiectului este consolidarea retelei de tineri consumatori, comunitati rurale, fermieri, producatori si factori de decizie, prin evidentierea biodiversitatilor locale, la nivel balcanic si european.
YES FOOD! va gazdui prima intalnire a tineretul european in Romania. 140 de tineri, cu varsta pana in 35 de ani, veniti din numeroase tari europene precum Serbia, Slovenia, Macedonia, Austria, Polonia, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Franta, Irlanda, Marea Britanie. Statele Unite, Italia vor participa la intruniri: elevi, studenti, bucatari, fermieri, producatori, jurnalisti, activisti de mediu si cei care lucreaza in sprijinul inbunatatirii lumii complexe si cruciale a productiei de mancare si a consumului. Ei vor schimba idei despre cum sa implice factorii de decizie a hranei in tarile lor si cum sa isi uneasca eforturile la nivel regional in asa fel incat culturile si traditiile sa fie mai bine conservate.

Yes Food! este primul proiect la nivel balcanic si european care îşi propune să informeze şi să educe tinerii în spiritul agriculturii şi hranei sustenabile, al conservării moştenirii culturale şi al aprecierii corecte a reţetelor culinare tradiţionale. Proiectul îşi propune să lucreze cu tinerii, pentru ca aceştia sunt uşor de educat şi pentru că vor deveni formatori de opinie în cercurile lor sociale.
Yes Food! îşi propune, crearea unei reţele formate internaţionale de comunităţi interesate de domeniul culinar, alimentar si agricol– ONG-uri, producători, cercetători, studenţi, bucătari, etc. Existenţa reţelei va permite coordonarea eforturilor comunităţilor în activităţile viitoare, va facilita schimbul de idei şi va constitui o sursă continuă de idei în privinţa modului în care consumatorii pot interveni activ în politicile alimentare naţionale, precum şi în conservarea culturii culinare şi a tradiţiilor unice din întreaga Europă.
Activităţile principale constau în workshopuri, seminarii şi activităţi practice referitoare la reţete culinare tradiţionale, moştenirea culturală balcanică şi biodiversitate, concentrand pe partea educativa prin demonstratiile culinare, degustari si dezbateri, incurajand schimbul de experienta intre tinerii participanti si implicarea lor in lumea gastronomiei specifice fiecarei tari.
Activitatile sunt structurate pe sectiuni dupa cum urmeaza:
Educaţie sustenabilă * Întălnirea organizaţiilor participante şi crearea reţelei internaţionale * Bucătari şi locuri * Reţete tradiţionale * Biodiversitate şi identitate * Agricultura organică sustenabilă şi corectă * Rolul cercetării în crearea unui nou sistem alimentar * Seri de cinema * Seară de arte şi meşteşuguri tradiţionale * Folclor * Degustări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu