Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

joi, 5 decembrie 2013

Terra Madre Day 2013

Pe 10 decembrie 2013, reteaua international Slow Food va organiza evenimente peste tot in lume pentru a celebra mancarea locala, cu ocazia celei de-a V-a editii Terra Madre Day. Sarbatorita in fiecare an incepand din anul 2009, aceasta zi este o ocazie importanta pentru toti cei care cred in filozofia Slow Food, in promovarea unui sistem alimentar alternativ sustenabil pentru comunitatea lor si factorii locali de decizie. In 2012, aproape 160.000 de personae in 130 de tari de pe cinci continente au participat la aceasta celebrare, organizand intalniri si dezbateri, picnicuri si cine, vizionari de filme, vizite la ferme si altele. Convivia Slow Food, comunitatile de hrana Terra Madre, bucatari, academicieni, tineri, proiecte de gradini scolare, Presidia si producatori Ark of Taste sunt cu totii organizatori cheie al Terra Madre Day, insa oricine este invitat sa participe sau sa organizeze un eveniment. Evenimentele au loc in orase si zone rurale, scoli si centre comunitare, cinematografe, ferme, restaurante si in casele oamenilor.
Romania, Turda. Sa gatim traditional: copiii din clasa a III-a de la Scoala Andrei Saguna, impreuna cu invatatoarea Miuta Ambrusan, vor vizita cafeneaua Martei, unde vor prepara turta dulce dupa o reteta de peste 120 de ani. Membrii asociatiei se vor intalni spre seara si vor prepara impreuna Friptura de Turda dupa reteta originala insa si ceapa rosie de Aries va fi vedeta, din acest soi local se va prepara dulceata de ceapa, delicatesa care se consuma alaturi de branzeturi si carnuri (afumaturi, fripturi). Terra Madre Day 2013 pune accent pe salvarea mancarurilor, a alimentelor aflate in pericol de disparitie. Factori, incluzand industrializarea agriculturii si stilul de viata tot mai agitat pun tot mai multe mancaruri si produse traditionale in pericol: fructe, legume, rase de animale, branzeturi, panificatie, dulciuri si carnuri procesate cu riscul de a disparea peste cateva generatii. Munca Slow Food inseamna selectarea si documentarea a cat mai multe dintre aceste produse cu putinta adaugandu-le catalogului Ark of Taste. Terra Madre Day este o oportunitate importanta pentru a descrie si nominaliza noi produse si a promova pe cele déjà existente, impreuna cu cunostiinte, traditii, cultura si regiunile carora le apartin.
Reteaua Terra Madre a fost lansata de catre Slow Food pentru a da vizibilitate fermierilor de subzistenta, crescatorilor, pescarilor si artizanilor din intreaga lume a caror abordare pentru productia de hrana protejeaza mediul inconjurator si comunitatile. Reteaua ii aduce impreuna cu academicieni, bucatari, consumatori si tineri in 150 de tari in asa fel incat ei sa isi uneasca fortele in imbunatatirea sistemului alimentar. Terra Madre reprezinta globalizare pozitiva si da voce celor care refuza sa se predea unei abordari industriale a agriculturii si a standardizarii culturilor alimentare. Comunitatile de hrana declara impreuna ca productia de hrana trebuie sa fie o relatie armonioasa cu mediul inconjurator si sa afirme demnitatea culturala si stiintifica a practicilor traditionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu