Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 4 aprilie 2011

Fabrica de conserve ecologice construita de o asociatie din Huedin, judetul Cluj


Sotii Sara Meaker si Douglas McFarlane s-au mutat in Romania acum patru ani, la Huedin, unde sunt tarani care produc legume ecologice.

Ei si-au lansat de curand o asociatie prin care vor sa promoveze traditiile zonei, dar si micii fermieri.

"Eram cu niste prietene din Anglia la o taranca din zona Huedin. Ne-a aratat smantana care o face, iar noi, curioase, vroiam sa aflam cum o prepara. Femeia a fost extrem de surprinsa, dar noi habar nu aveam. Anglia si-a pierdut demult toate aceste traditii", asa motiveaza Sara Meaker infiintarea Asociatiei Tarnat - Kalotaszeg Durabil (TKD).

Asociatia are ca scop promovarea produselor traditionale, obiceiurile din Huedin si din satele din jur, dar are si o strategie pentru promovarea micilor fermieri.

"Multi tarani nu isi pot permite un spatiu de desfacere in noua hala acoperita a pietei. Si noi avem o masa, unde ne vindem produsele in afara pietei si vrem astfel sa-i incurajam", a mai spus Sara Meaker.

Printre prioritatile pe termen lung ale asociatiei este si construirea unei mici "fabrici", unde orice taran isi va putea face conserve, din propriile produse, pentru ca acestea sa poata fi puse in vanzare.

"Am intalnit de multe ori oameni, care nu au curaj sa cumpere produsele taranilor gandindu-se ca cine stie cum au fost facute. Ne-am gandit si la ei. Vrem sa facem un loc, unde taranii sa poata sa-si faca propriile conserve si sa obtina o eticheta de „produs sanatos”. Ne-am dori sa reusim acest lucru in maxim doi ani, sa cumparam echipamentele necesare si sa gasim un spatiu", a explicat Douglas McFarlane.

Acesta a precizat ca pentru acest proiect ar fi necesara o suma de aproximativ 10.000 de euro si intentioneaza si sa atraga pentru implementarea acestuia fonduri europene.

Adresa postala a asociatiei: Oficiul Postal 1, CP2, Huedin, Judetul Cluj 405400 România

Contacte:
Douglas McFarlane, Meaker Sara
Tel: 0264 - 351150 0264 - 351150 sau mobil 0751792593

Email: douglasmcfarlane@hotmail.com

Budai Nagy Antal 94, Huedin, România

Articol preluat de pe www.ecoruralis.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu