Bun, Curat, Just!
Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.
duminică, 19 septembrie 2010
Arome, culori si diversitate de mancaruri
Un eveniment plin de arome si savoare. Eveniment multicultural, cu accent insa pe bucataria maghiara. Multe echipe de bucatari si producatori s-au intalnit in acest weekend la Nyiregyhaza, Complexul Muzeal al Satului de la Sosto (Lacul sarat). In prim plan a fost prezentarea traditiilor culinare insa aceasta a venit la pachet cu voia buna, cu povestile despre provenienta acestor mancaruri si istoria lor. Delagatiile Ungariei, Poloniei, Ucrainei, a Ecuadorului si a Romaniei au gatiti timp de doua zile specialitati locale, de la o diversitate de gulyasuri la mancaruri pastoresti, de la fripturi haiducesti la deserturi felurite, incantand vizitatorii care au incercat sa guste din toate. Nici Friptura de Turda nu s-a lasat mai prejos, gurmanzii stand la coada sa primeasca o bucata de friptura cu castravete murat si paine de casa. Impletiturile de ceapa de pe Valea Ariesului (impletita de Nagy Maria din Plaiesti), diversitatea de produse apicole, dintre care mierea cu fructele uscate, mierea de zmeura sau cea de brad si propolisul sau polenul au fost cele mai apreciate (producator familia Kepes), uleiul de floarea soarelul presat la rece (familia Duma) oferit si spre degustare cu paine de casa – toate acestea impreuna cu Friptura de Turda au constituit standul de prezentare al delegatiei noastre, reprezentand Turda, Valea Ariesului si nu in ultimul rand Romania.
In cadrul acestui eveniment a avut loc si cea de-a sasea intalnire a Slow Food in Ungaria.
Viata simpla, mancarurile de casa, oamenii voiosi si un decor de vis au contribuit la un eveniment special, foarte reusit chiar daca prima zi a fost una ploioasa.
Deja de pe acum am primit invitatia pentru participare la editia din anul viitor cand vom merge acolo cu si mai multe produse si cu mai multe mancaruri gatite la fata locului (Friptura de Turda, Varza a la Cluj si deserturi locale), insa noi speram ca la anul sa ne prezentam mai multe organizatii Slow Food din tara, sa intregim prezenta romaneasca pentru ca avem ce arata prin specificul culinar al zonelor georgrafice ale tarii.
Urmatorul eveniment international pentru organizatia noastra si cele din tara va fi Terra Madre Torino si Salone del Gusto care se va desfasura in perioada 21 – 25 octombrie, eveniment la care sunt asteptati peste 6000 de preprezentanti din toata lumea.
Si iata cea mai frumoasa casa, casa mea de vis.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Dacă te învârţi între atâtea bunătăţuri, când mai ai timp şi de cura de slăbire!?
RăspundețiȘtergere