Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Conferinta Internationala High Nature Value Grassland - Sibiu, 7-9 septembrie 2010


Conferinta Internationala High Nature Value Grassland (Pasunate si Faneturi de Valoare Naturala Inalta) a avut loc la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu in perioada 7 – 9 septembrie, fiind a 12-a conferinta de acest gen din 1988 incoace. Evenimentul a fost organizat de catre EFNCP (Forumul International pentru Conservarea Naturii si a Pastoralismului) si Fundatia Adept, cu sprijinul financiar al Comnisiei Europene DG Agriculture si Orange Romania.
Asociatia Slow Food Turda a avut onoarea de a reprezenta la aceasta conferinta fermierii din zona Vaii Ariesului.
Aceasta conferinta a avut loc in Romania pentru ca este un centru european a pasunilor si faneturilor de valoare naturala inalta care furnizeaza nu doar un trai pentru milioane de oameni (in Romania sunt peste 4 milioane de familii de fermieri) ci si alte servicii vitale pentru viitorul nostru pe termen lung.
Conferinta a avut scopul de a discuta concret despre masuri – Ce masuri sunt necesare? Care masuri sunt fiabile? – bazate pe propunerile EFNCP, a organizatiilor europene si a experientei fermierilor locali.
Reforma PAC (Politica Agricola Comuna) in perioada 2010-1013 este o oportunitate majora pentru redirectionarea resurselor PAC, in asa fel incat in perioada urmatoare a PAC, 2013-2020, sa ajute la asigurarea viitorului agriculturii HNV si a pasunatelor, si la ecosistemele pe care le furnizeaza.
Targetul UE de a tine declinul biodiversitatii pana in 2010 nu a fost indepinit. Agricultura HNV este singura activitate economica care conserva activ o mare parte a biodiversitatii Europei. Conservarea prin HNV este foarte cost efectiv, conbinand biodiversitatea cu beneficii sociale-economice. Facem apel la eforturi reinnoite si concentrate in toata Europa incepand din anul 2010 punand accent pe mentinerea agriculturii de valoare naturala inalta.
Participantii au fost de inalt rang, reprezentand multe institutii si organizatii de decizie din Europa. Aleksei Lotman, membru al Riigikogu, din parlamentul Estonian, membru al consiliului european, si sef al comitetului de mediu, al agriculturii si afaceri regionale si locale; Guy Beaufoy, Executive Committee EFNCP; Prof Vasile Cristea, director al Gradinii Botanice din Cluj Napoca; László Rákosy, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca; Cristi Gherghiceanu, Director Fundaţia ADEPT; Prof Alain Peeters, agronom si agro – ecologist din Belgia; Nat Page, Director Fundaţia ADEPT, fermier si fost diplomat englez; Karin Robinet, Agentia Germana pentrru Conservarea Naturii; Szilvia Bõsze, Comisia Europeana, unitatea de Biodiversitate, din Ungaria; Xavier Poux, Executive Committee EFNCP; Gwyn Jones, Director, EFNCP, Scotia; Caroline Raes, Comisia Europeana – DG Agricultura si Dezvoltare Rurala – ocupandu-se de probleme de mediu, OMG si resurse genetice; Mihail Dumitru, fost Ministru al Agricuturii in Romania; Michael Dower - Member of the Core Group of ARC, the Agricultural and Rural Convention si multi altii.
Mesaje video de suport au sosit de la ASR Printul de Wales al Marii Britanii ; Dacian Ciolos – Comisia Europeana pentru Agricultura; Janez Potocnik – Comisia Europeana pentru Mediu; si multi altii.

Cristi Gherghiceanu, directorul Fundatiei Adept a facut o sinteza despre aceasta conferinta. “Pentru tarani la momentul asta conferinta nu inseamna mare lucru insa va insemna dupa 1 ianuarie 2013. Conferinta si-a propus sa modifice PAC si creearea de masuri care sa impulsioneze protectia Valorii Naturale Ridicate a pasunatelor, faneturilor si masuri copmensatorii pentru serviciile pe care le ofera ei prin protejarea biodiversitatii din zona. Intalnirea incearca sa schimbe PAC pentrut Europa. Au fost invitati din toata europa cu diverse particularitati pe fiecare tara in parte cu diverse idei pentru modificare si prin intalnire se incearca modificarea in asa fel incat toti fermierii din europa sa poata accesa mult mai usor platile legate de HNV Grasslands.”
Nat Page – director al Fundatiei Adept ne-a declarat: “interesant este ca mesajele de la ASR Printul Charles si comisionarul european Dacian Ciolos impreuna cu comisionarul Potocnik au fost trimise special pentru conferinta. Potocnik a spus ca vor lucra impreuna cu Ciolos si vor combina mediul cu agricultura, Ciolos a spus acelasi lucru, asta arata ca ei asculta ceea ce publicul vrea si ca banii lor trebuie cheltuiti intr-o forma de agricultura care sa fie benefica mediului inconjurator. Ei incep sa vada ca e criza in trendul de agricultura. La aceasta conferinta internationala sunt reprezentanti din aproximativ 18 tari, si acest lucru se intampla intr-un moment critic cand se pregateste noua politica agricola comuna si ce speram sa facem este sa corcectam balanta. In acest moment 18 % din majoritatea fondurilor sunt plati directe care merg doar la 20% dintre fermieri si asta nu e corect. A fost foarte util sa il avem pe Mihail Dumitru, cu toate ca nu mai este ministrul agriculturii, ne-a dat sfaturi utile si oricum in acest moment este consilier prezidential in agricultura”
Balint Lenke reprezentand partea organizatorica a coferintei ne-a declarat ca conferinta si-a propus ca prin rezultatele acestui eveniment organizatorii sa ajunga sa faca lobby la factorii de decizie la nivel european in ceea ce priveste serviciile eco sistemice care sunt pe cale de disparit din pajistile europene dar foarte prezente in pajistile de inalta valoare naturala din Romania. Servicii eco sistemice cum ar fi productia de alimente, stocarea carbonului, oprirea eroziunii, samd. Romania in comparatie cu alte state europene are suprafete foarte intinse de pajisti de valoare naturala inalta sau cu biodiversitate extraordinara iar prin protejarea acestora se protejeaza aceste servicii ecosistemice care sunt vitale pentru supravietuirea micilor comunitati rurale care au creeat acestea.

Felicitari intregii echipe a Fundatiei Adept pentru organizarea foarte buna a acestei conferinte: Lenke, Cristi, Ben, Cornel, Razvan si Nat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu