Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

duminică, 28 noiembrie 2010

Bunatati in Salina, la 80 de metri adancime


Eveniment inedit in Romania, pe 27 noiembrie s-a transmis in direct la TVR1 si TVR Internaional emisiunea "Ne vedem la TVR", emisiune prezentata de Marina Almasan Socaciu. Emisiunea a promovat Salina ca si obiectiv turistic unic in Europa. Invitati au fost oameni reprezentativi care aduc faima Ardealului, precum si zonei Turzii. Am putut sa ii intalnim pe primarul si viceprimarul municipiului Turda, domnii Tudor Stefanie si Mircea Irimie, consilierul judetean Radu Bica, Paul Catanas, campion mondial la Karate, Clubul de Dans Sportiv Potaissa Turda, directorul Salinei Turda domnul Mera Ovidiu, tanarul cuplu care s-a casatorit in Salina in aceasta vara, binainteles Slow Food Turda care a prezentat specialitatile gastronomice ale locului precum si multi artisti si personalitati din zona Clujului: actorul Dorel Visan, cantaretii de muzica populara Sava Negreanu Brudascu si Dumitru Farcas si mesterii populari de la Centrul de creatie populara Cluj.
Slow Food Turda a a prezentat masa traditionala compusa din: Friptura de Turda, rulade si alte preparate din carne, turta dulce de Turda, afumaturi: carnati de mai multe feluri, slanina, costita afumata, jumeri, toba, sunca taraneasca, branzeturi: telemea de oaie, branza de burduf, cas, muraturi traditionale de la Viisoara facute de familia Nemeti, cozonac unguresc cu nuca si mac, miere de mai multe feluri de la apicultorii locali Kepes Antal si Racu Victor, legume de la producatorii din satele Vaii Ariesului, precum si vinul si produsele spirtoase provenite de deasupra Salinei de la producatorul local Marius Moldovan.
Pe langa atatea bunataturi locale nu putea sa lipseasca voia buna, toti au fost multumiti si bucuria noastra a fost mare vazand cum unii isi ling degetele cu pofta dupa ce au gustat din aceste produse si preparate.

Multumim Primariei Municipiului Turda pentru sprijin si pentru increderea cu care ne-a incredintat aceasta sarcina de a prezenta specificul gastronomic al locului, Fundatiei de Ecologie si Turism Potaissa Turda si Asociatiei Pastratorii Traditiilor pentru ajutor, nu in ultimul rand celor care ne-au ajutat la prepararea mancarurilor sau ne-au sfatuit: mamei mele Molitorisz Olga, colegelor mele Maria Rus si Alexandra Vaida, doamnei Aurora Racu, Elenei Lung din Fagetul Ierii care ne-a facut pita de casa si palanetele cu varza.
Nu in ultimul rand multumim TVR pentru promovarea acestui minunat obiectiv turistic turdean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu