Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 1 noiembrie 2010

A patra editie Terra Madre la final


Cea de-a patra editie Terra Madre organizata in perioada 21-25 octombrie la Torino si cea de-a doua participare pentru Slow Food Turda a adus pentru turdeni multe bucurii si pe langa asta recunoasterea internationala a proiectelor derulate timp de doi ani de munca. Proiectele principale pun accent in general pe educatie: “Viata in gradina verde” si tabara “Vara gastronomica” au fost prezentate de trei ori in cadrul a trei intalniri: prima a fost atelierul de educatie sustenabila (Sustainable Education), in cadrul careia dupa prezentare ne-am bucurat sa aflam ca renumita Alice Waters, vicepresedinte Slow Food International, cunostea proiectele noastre, admirand si incurajand optimismul spunand ca doar asa putem lupta si supravietui invatand copiii despre provenienta mancarurilor si procedeele de productie. Alice Waters si-a deschis un restaurant in 1971 in California la varsta de 27 de ani si de atunci a devenit unul din cele mai faimoase restaurante din lume, fiind prezent frecvent printre cele mai bune 50. Alice a fost recuoscuta ca fiind cea mai influenta persoana in lumea alimentatiei sanatoase din ultimii 50 de ani si a fost numita mama mancarurilor americane. In acest moment este una dintre cele mai inflacarate suportere a miscarii produselor organice fiind o promotoare a acestora in ultimii 40 de ani. Crede ca, consumul de produse bio locale si pur si simplu locale, produse fara pesticide si ierbicide, este esential si pentru sanatate si gustul omului si pentru sanatatea mediului inconjurator si a comunitatilor locale. In America Alice a lansat acum mai bine de 15 ani proiectele de gradini scolare numite “Edible Schoolyards”, fiind si in acest moment un proiect de importanta majora in scolile americane.
A doua prezentare pentru Slow Food Turda a avut loc in cadrul prezentarii proiectului “European Schools for Healthy Food”, proiect finantat de catre comisia de agricultura a UE, si din care face parte si proiectul nostru “Viata in gradina verde” (finantat e Terre Humaine Foundation www.terrehumaine.org) alaturi de proiectele altor 9 organizatii din alte 9 tari europene. Aceasta intalnire a reprezentat un schimb de experienta intre proiectele scolare din retea, Slow Food Turda fiind felicitata de catre membri delagatiilor din Austria, SUA, Israel, Rusia sau Polonia, dar si de colegii din cadrul proiectului din Irlanda, Italia, Bulgaria sau Letonia. Au fost prezentate proiecte din Irlanda de Nord, Italia, Bulgaria – toate foarte complexe si inovatoare.
A treia prezentare si poate ce-a mai importanta a fost cea din cadrul intalnirii est europene, cand proiectul tabara “Vara Gastronomica” a fost prezentat fiind ales unul dintre cele mai bune 7 proiecte de educatie, inovatoare, desfasurate in ultimii 2 ani. Al doilea proiect prezentat a fost Earth Market, targul bucurestean “Targul Taranului Roman”- proiect initiat de Grupul de Initiativa Radu Antn Roman, derulat de Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor. La intalnire este europeana au fost prezente organizatiile convivia de la Bran Moeciu, Bucuresti Valahia Gusturilor, Brusturoasa Palanca, Tarnava Mare si un grup care se afla in formare la Fagaras.

S-au conturat multe colaborari, poate cea mai apropiata este cea cu Bulgaria pentru ca deja dezvoltam un proiect care speram sa si fie finantat in curand.
O alta parte importanta au fost intalnirile tineretului Slow Food Turda in cadrul intalnirilor: “Identitati si Globalizare a Diversitatii”; grupul tinerilor est europeni; “Siguranta alimentara si diversitate” si intalnirea de retea mondiala. Aici s-a discutat despre probleme generale ale tinerilor in ceea ce priveste diversitatea de hrana si despre importanta lor in spatiu de productie si de promovare iar pentru echipa turdeana de tineret, formata din Mara Rus – liderul grupului turdean; Alexandra Vaida, Alexandru Pozsonyi si Maria Rus, aceste intalniri au adus in dicutie si posibilitatea organizarii in cadrul taberei “Vara Gastronomica” de anul viitor a intalnirii tinerilor europeni la Turda.

Producatoarea de miere Irina Kepes a fost invitata la interviul despre diversitatea de miere, interesul fiind accentuat spre diversitatea pe care o produce familia, piata de desfacere si implicarea in proiectele de educatie a copiilor. Mierea de salcam a fost foarte apreciata, fiind cea mai curata miere prezenta la eveniment, inclusa si in Banca de miere. Irina Kepes a fost tare mandra si de momentele in care a schimbat miere cu alti producatori.

Si ca sa mai venim cu un anunt important, in aceste zile au avut loc si intalniri cu trainerii care au fost prezenti in tabara “Vara Gastronomica” care s-a desfasurat in iulie la Baisoara, trainerii fiind prezenti la prezentarea proiectului in cadrul intalnirii est europene. In cadrul acestor intalniri, profesionistii in arta culinara si-au manifestat dorinta de a participa si la editia viitoare, mai mult decat atat, doresc sa vina cu o echipa de filmare cu care sa realizeze un documentar al acestui proiect – inbucurator pentru noi.

Urmatorul mare eveniment pentru Slow Food Turda va avea loc in decembrie, cand pe data de 15, va avea loc Conferinta Nationala “Scoli Europene pentru Alimentatie Sanatoasa”, la sala de conferinte a Colegiului Tehnic Turda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu