Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

joi, 28 aprilie 2011

Intalnirea europeana de tineret - YES FOOD! - Young Europeans for Sustainable Food


Inca din noiembrie 2010 echipa Slow Food Turda lucreaza la proiectul YES FOOD! – Young Europeans for Sustainable Food. Acest proiect este considerat cel mai important proiect din Europa de Est in acest an. 80 de tineri din 15 tari vor veni pe 1 august la Turda, de unde apoi vor merge catre Baisoara, pentru o saptamana.
YES FOOD! este o sansa pentru tineri – cu varsta intre 18-35 de ani – sa invete despre mostenirile culturale ale altor tineri europeni, cu accent pe traditiile culinare si pe conservarea mancarurilor traditionale si metodelor de productie care protejeaza biodiversitatea si respecta mediul inconjurator si animalele. Reteaua Slow Food si Terra Madre are nevoie de tineri care pot contribui prin entuziasmul si pasiunea lor la dezvoltarea retelei.
Lucrurile se misca repede si acum proiectul a adunat mai multi parteneri din Romania si din tarile participante. Pentru al doilea an consecutiv ii avem parteneri pe Slow Food International si Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo, Slow Food International fiind in acest an si co finantatorul proiectului. Parteneri ai proiectului sunt: Asociatia Slow Food Convivia din Bulgaria, University of Natural Resources and Life Sciences Vienna, Junibor-Asociatia tinerilor viticultori din Ungaria, Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Slow Food Bran Moeciu, Slow Food Tarnava Mare, Slow Food Tara Fagarasului, Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda, Asociatia Pastratorii Traditiilor Turda, USAMV Cluj, Fundatia Adept Transilvania, Asociatia Eco Ruralis si noi le suntem recunoscatori si bucurosi de colaborare.
Anuntam si parteneriatul cu Asociatia Chef Cezar care va fi cu noi in timpul evenimentului si se va implica in activitati. Cezar Munteanu este numit deseori "bucatarul diplomatilor romani", conducand timp de 14 ani actiunile gastronomice ale diplomatilor romani la ambasada Romaniei din Italia si Washington si ale misiunii permanente a Romaniei la OSCE. Este bucatar freelancer si doreste sa schimbe parerea oamenilor in ceea ce priveste alimentatia rationala, sanatoasa. www.chefcezarm.com
Pana in acest moment am primit aplicatii din Romania, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Austria, Georgia, Serbia, Slovenia, Franta, Croatia, Turcia, Italia, Columbia, Brazilia dar lista nu este inca inchisa, inca este timp pentru aplicatii.
Daca iubesti mancarea produsa cu respect pentru mediul inconjurator tinandu-se cont de bunastarea animalelor si daca vrei sa te alaturi acestui proiect si sa petreci o saptamana cu alti tineri, trimite-ne un email la adresa yesfood@slowfoodturda.ro si vei primi informatiile necesare.
Participarea este gratuita, toate costurile fiind acoperite de catre proiect.
www.slowfoodturda.ro

Evenimentele urmatoare pentru Slow Food Turda


Iata ca urmeaza o perioada importanta pentru noi, o perioada plina de evenimente si actiuni organizate in diferite zone. Enumerandu-le in ordine cronologica iata-le: in zilele 7-8 mai, la Sibiu are loc Festivalul Urban Piata Huet, eveniment organizat de Fundatia Heritas avandu-i ca parteneri pe Fundatia Adept Transilvania cu care noi automat "mergem la pachet". In aceeasi perioada, 6-8 mai, la Cluj Napoca se desfasoara Festivalul EcoArt, organizat de Asociatia LifeForce, in parteneriat cu Eco Ruralis cu care la randul nostru suntem parteneri. Urmatorul weekend este rezervat judetului Alba, cand in zilele de 13 si 14 mai Consiliul Judetean Alba organizeaza Targul Gustos de Alba, un eveniment care prezinta produsele locale. Pe 21 mai urmeaza Targul Mestesugarilor, Artizanilor si Manufacturierilor organizat de Primaria Municipiului Turda, eveniment la care ne bucuram sa fim parteneri. Pentru Slow Food Turda fiecare din aceste evenimente inseamna promovarea conceptului de hrana Buna, Gustoasa si Corect pretuita, organizand activitati de Educatie a Gustului pentru copii. Targul Gustos de Alba va insemna mai mult pentru ca este prima colaborare oficiala cu Consiliul Judetean Alba si ca sa ducem aroma de Turda la Alba, vom merge acolo cu domnul Jakab Arpad, Arpi bacsi cum ii spunem noi, prezentand desigur Friptura de Turda ca o specialitate locala si un meniu complet si gustos oferit vizitatorilor evenimentului, asta insemnand: o bucata de friptura pe o bucata de pita de casa alaturi de castraveti murati si un pahar cu vin alb. V-am facut pofta???? Foarte bine, asta inseamna ca veti incerca sa veniti la eveniment, noi va asteptam cu drag.

joi, 21 aprilie 2011

marți, 12 aprilie 2011

Editie de sarbatoare a targului la Turda


Va asteptam cu drag la o editie speciala a Targului Mestesugarilor, al Manufacturierilor si al Artizanilor populari, sambata, 16 aprilie incepand cu ora 9.00 in Parcul Teilor.
Va asteptam cu bunataturi de Paste: cozonaci, paine de casa, vin si tuica, branzeturi si afumaturi, miere, ulei presat la rece, muraturi, gemuri si siropuri, kurtos kalacs si multe obiecte de artizanat precum si cadouri.

luni, 4 aprilie 2011

Fabrica de conserve ecologice construita de o asociatie din Huedin, judetul Cluj


Sotii Sara Meaker si Douglas McFarlane s-au mutat in Romania acum patru ani, la Huedin, unde sunt tarani care produc legume ecologice.

Ei si-au lansat de curand o asociatie prin care vor sa promoveze traditiile zonei, dar si micii fermieri.

"Eram cu niste prietene din Anglia la o taranca din zona Huedin. Ne-a aratat smantana care o face, iar noi, curioase, vroiam sa aflam cum o prepara. Femeia a fost extrem de surprinsa, dar noi habar nu aveam. Anglia si-a pierdut demult toate aceste traditii", asa motiveaza Sara Meaker infiintarea Asociatiei Tarnat - Kalotaszeg Durabil (TKD).

Asociatia are ca scop promovarea produselor traditionale, obiceiurile din Huedin si din satele din jur, dar are si o strategie pentru promovarea micilor fermieri.

"Multi tarani nu isi pot permite un spatiu de desfacere in noua hala acoperita a pietei. Si noi avem o masa, unde ne vindem produsele in afara pietei si vrem astfel sa-i incurajam", a mai spus Sara Meaker.

Printre prioritatile pe termen lung ale asociatiei este si construirea unei mici "fabrici", unde orice taran isi va putea face conserve, din propriile produse, pentru ca acestea sa poata fi puse in vanzare.

"Am intalnit de multe ori oameni, care nu au curaj sa cumpere produsele taranilor gandindu-se ca cine stie cum au fost facute. Ne-am gandit si la ei. Vrem sa facem un loc, unde taranii sa poata sa-si faca propriile conserve si sa obtina o eticheta de „produs sanatos”. Ne-am dori sa reusim acest lucru in maxim doi ani, sa cumparam echipamentele necesare si sa gasim un spatiu", a explicat Douglas McFarlane.

Acesta a precizat ca pentru acest proiect ar fi necesara o suma de aproximativ 10.000 de euro si intentioneaza si sa atraga pentru implementarea acestuia fonduri europene.

Adresa postala a asociatiei: Oficiul Postal 1, CP2, Huedin, Judetul Cluj 405400 România

Contacte:
Douglas McFarlane, Meaker Sara
Tel: 0264 - 351150 0264 - 351150 sau mobil 0751792593

Email: douglasmcfarlane@hotmail.com

Budai Nagy Antal 94, Huedin, România

Articol preluat de pe www.ecoruralis.ro