Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 19 iulie 2010

Si a fost Terra Madre Balkans .... la Sofia


In perioada 16-18 iulie a avut loc la Sofia, in Bulgaria, prima editie al evenimentului Terra Madre Balkans. Tarile balcanice impartasesc traditii comune, unice si conditii socio-economice asemanatoare. De aceea, pastrarea mostenirilor rurale necesita un efort comun si in afara granitelor.
Alaturi de reprezentanti ai tarilor: Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia si Serbia, din Romania au fost prezenti 30 de reprezentanti ai convivia Slow Food din Romania (Bran-Moeciu, Brasov, Brusturoasa Palanca, Bucuresti Valahia Gusturilor, Cluj, Tarnava Mare, Turda si Sibiu), dintre care 6 reprezentand Slow Food Turda prin Marta Pozsonyi – convivium leader si coordonator al programelor educative; Mara Rus, eleva in clasa a XI-a la CNMV Turda – liderul tineretului Slow Food; Elena Lung – producatoare din Fagetul Ierii; Ramona Duminicioiu din partea Asociatiei Eco Ruralis - in calitate de partener al Asociatiei Slow Food Turda; Kepes Anton – apicultor si Duma Eugen – producator de ulei de floarea soarelui presat la rece.

Deja din prima zi de conferinta (prezentari) ne-am dat seama de similaritatile intre tarile balcanice, si dupa cum a declarat si Dessislava Dimitrova – organizatoarea evenimentului si coordonatoarea nationala a Slow Food Bulgaria, din pacate nu doar cele bune, impartim si problemele.

Atelierul de educatie al gustului, pe care l-am moderat eu a adus impreuna membri ai tuturor delegatiilor, fiind o ocazie de a prezenta activitatile de educatie si de a planui o viitoare colaborare. Legislatia este asemanatoare, privind furnizarea de produse locale in cantinele scolare, in toate tarile.
Cred ca cel mai important lucru care a iesit din aceasta intalnire a fost dorinta crearii unui proiect comun cu finantare europeana. Unul din temele propuse este o tabara gastronomica, care sa cuprinda toate sectiunile slow food (ideea venind de la tabara per care o organizam noi si cae a fost prezentata cu aceasta ocazie).

Ideea principala este ca asemanarile dintre problemele balcanicilor pot fi un motiv pentru proiecte comune (cu scopul de a le rezolva impreuna) si toti au propus incercarea de parteneriate, mai ales a organizariide evenimente comune, cum a fost cel de la Sofia.

Multumim finantatorului Fundatia Soros pentru spriinul oferit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu