Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

sâmbătă, 24 iulie 2010

Vizita la spitalul Cardinal Massaia (Asti)

Un moment deosebit a fost vizita la Spitalul Cardinal Massaia (Asti), un model as zice pentru toate spitalele europene, nu doar pentru cele din Romania. In acest spital, care lucreaza direct cu Slow Food, se serveste doar mancare proaspata, de la fructe si legume pana la produsele din carne si lactate. Totul se prepara din produse locale si regionale, chiar si budinca si iaurtul.
Am fost primiti de catre conducerea spitalului, care impreuna cu mai multi angajati, responsabili de anumite zone de la bucatarie, ne-au oferit un tur cu toate explicatiile, prin depozite, bucatarii, punctele de procesare si la final ne-au oferit si masa de pranz care a fost delicioasa. Crezul lor este ca sanatatea vine in primul rand de la alimentatie si inainte de a incepe un tratament medicamentos trebuie sa se inceapa tratamentul cu o hrana sanatoasa. Multe dintre produse sunt bio si folosesc foarte multe ierburi aromatice si legume. Curatenia este imaculata iar depozitarea se face ca la carte, pe sortimente, la fel si refrigerarea. Nu am putut intra in zona de bucatarie si depozitare fara sa avem echipament de protectie pe cap si picioare. Si toti respectau aceasta lege fara exceptie. Toate tacamurile sunt de unica folosinta iar bucatariile dotate cu toate echipamentele necesare impuse de conditiile de igiena cerute de UE. Adica nu am vazut nicaieri un paianjen sau o panza, sau un gandac sau igrasie pe pereti si eventual perete cazut.
Intreg spitalul arata ca un orasel din filme, in care nu bte puteai pierde pentru ca indicatoarele existau peste tot. Punctele sanitare sunt prezente peste tot, in conditii de igiena perfecta si apa potabila la dispozitia oricui. Am aflat ca spitalul are si medici din Romania.
In fiecare zi se pregatesc aproximativ 1700 de portii de mancare, acestea continand din punct de vedere nutritional tot ce e necesar, de la lactate pana la carnuri si legume – fructe, nelipsind nici desereturile (prajituri, budinci) si sucuri naturale. Bugetul zilnic la cantina ajunge la 13.600 de euro, la cantitatea de 1700 de portii pregatite in fiecare zi, asta insemnad anual o suma care aproape ca ajunge la 5 milioane de euro. Oare in cati ani ajunge spitalul de la Turda? Oare vom ajunge si noi la acest nivel vreo data? Sau ramanem la nivelul la care un medic se rasteste la tine sa ai rabdare ca astazi a mancat la cantina doar cartofi si fasole cu un pic de carnati?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu