Bun, Curat, Just!
Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.
marți, 17 august 2010
FanFest 2010
Un eveniment frumos, care face parte din campania „Salvati Rosia Montana”.
Ne-am bucurat sa fim parte al acestui festival, FanFest. Multi oameni carora le pasa de mediul incojurator si care isi dau seama de importanta a ceea ce inseamna identitate locala. Pozitia noastra, a celor de la Slow Food Turda, este simpla dar clara: NU vrem cianuri in apele care ajung in mancarea noastra si in bucatariile noastre; NU vrem ca putina agricultura practicata curat sa fie compromisa nici in satele noastre nici in cele din restul zonei, NU vrem sa existe nici cel mai mic risc sa se ajunga la asta, oricat ne-ar asigura cineva, adica cei care au venit cu banii in Romania, tocmai din Canada si au luat ochii multor oameni din Rosia Montana. Nu santem specialisti, si gandim ca simpli producatori, fermieri sau consumatori. Si nimeni nu are dreptul sa ne ia acest crez si aceasta speranta de a pastra o zona fara cianuri.
La FanFest cei mai multi dintre participanti au fost acolo pentru ca cred in ceva si nu doar pentru ca a fost un concert sau altceva. Au fost oameni din toate zonele tarii si multi straini care vin aici la noi, cu speranta sa gaseasca inca traditiile locale. Acesti oameni cred cu tarie ca acea zona merita sa fie salvata si au vrut sa arate acest lucru.
Pe perioada sederii noastre la Rosia, am intalnit multi oameni care tin si cu dintii ca acele locuri sa ramana fara cianuri. Tineri si batrani care cred ca zona poate fi reinviata si fara exploatare miniera, doar prin turismul rural, cu mancarea buna, produsa de fermierii din zona, cu cazarea in casele taranesti sau in surile cu fan ... sau cu povestile locului. Si noi am fost acolo sa intarim acest adevar.
Piata de produse taranesti a avut in componenta si mierea produsa de familia Kepes din Turda, alaturi de branzeturile si dulceturile de la ferma lui Willy Schuster; turta dulce a familiei Rigo din Bontida; prajiturile de casa si painea de la Hosman Durabil; ceaiurile, siropurile, dulceturile de la Ferma Ecologica Topa sau ierburile si tesaturile traditionale din zona Huedinului aduse de Douglas si Sarah, doi scotieni care s-au mutat in Romania si au reconditionat case taranesti in mod traditional, pentru a arata ca se poate si e nevoie de contributia fiecaruia la pastrarea a ceea ce reprezinta unicitatea noastra. Proiectul lor se numeste Low Impact Living, adica un trai cu impact redus (asupra mediului). Noi am impartit standul cu Alin Rosca, reprezentand Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda, care a prezentat proiectul Junior Ranger.
Partea culturala s-a bucurat de o diversitate pe masura: poezie, teatru, muzica, carte, dezbateri – totul a intregit ambientul de manifestare culturala. Multi artisti “fara fite”, care au pus mana si la organizarea care a cuprins si munca mai grea in plina zi cu soare arzator, toti cazandu-se ca si noi in zona de corturi si plimbandu-se pe ulite ca omu’ de rand.
Pe scurt: un eveniment minunat, care ne-a umplut sufletele in aceste cateva zile, cu iz de traditie locala care trebuie sa ramana neschimbata dar care trebuie sa reinvie si asta doar cu ajutorul nostru.
Felicitari organizatorilor si multumiri pentru ca ne-ati primit printre voi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu