Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

miercuri, 25 august 2010

O poveste frumoasa la Saschiz ... la Casa de pe Deal


Am avut norocul sa fac parte dintre oaspetii unei nunti traditionale cu niste miri speciali. Speciali pentru ca ei provin din culturi diferite si fiind fideli locurilor in care traiesc au decis sa se ia respectand traditiile locului. Este vorba de Anca Calugar si Charles Dalmasso, ea romanca iar el francez, cunoscandu-se acum multi ani in satul natal al Ancai, Saschiz ... si acolo au ramas amandoi. Ei sunt membri Slow Food Tarnava Mare, de aici ni se si trage prietenia, insa despre cei doi se poate spune multe. Si poate cel mai important pentru noi, in afara ca sunt doi oameni iubitori de mancare buna, curata si cinstita este ca ei sunt tineri producatori, creandusi propriul brand de gemuri si muraturi picante sub denumirea de „Casa de pe deal”, dupa casuta lor pozitionata pe un deal din Saschiz.
Dar sa revenim la nunta, adica la cele cateva zile pe care le-am petrecut acolo. Am intalnit acolo o intreaga „armata” de rudenii care asa cum e obiceiul la sat s-au adunat cu mic cu mare sa ajute la pregatirea nuntii. Multe matusi, multi veri si surorile si cumnatii si nepotii, impreuna cu parintii bineinteles, cu totii faceau ceva. Cu doua zile inainte de nunta au inceput pregatirile cu taierea porcului, a vitelului si a celor 20 de gaini de casa. In afara de asta fiecare a adus cate ceva, incepand cu oua de casa si faina si toate cele care trebuie pentru o masa gustoasa si bogata. Si doua zile asa a fost, in mai multe curti femeile din sat pregateau mancarea iar barbatii impodobeau portile si sala de petrecere. Tin sa mentionez ca petrecerea tine doua zile iar ritualul de casatorie se desfasoara asa cum zice datina, cu casatoria civila la primarie si apoi la biserica unde la iesire a urmat negocierea pentru trecerea de barajul facut cu paturi traditionale. Foarte frumos a fost. Mancarea la nunta a cuprins tot felul de mancaruri traditionale si preparate toate acolo de catre bucatarul sef impreuna cu femeile din sat care au venit la ajutat. Nu a lipsit supa adevarata de gaina cu taitei de casa, friptura de porc si de vitel, sarmalele iar a doua zi petrecerea a continuat servindu-se ciorba acra si friptura si iarasi sarmale tot timpul pe masa fiind si pita de casa. Toate astea stropite cu tuica si vin si cu bere. Alaturi de toate astea si de oameni veseli veniti de pe mai multe meleaguri din Romania si din Franta cum sa nu te simti bine????
Eu personal ma bucur mult ca am avut parte de o nunta cu traditii locale si din punct de vedere gastronomic si din cel al traditiilor populare cu obiceiurile.
Anca si Charli - va dorim multa multa fericire si noroc in viata. Casa de piatra!

2 comentarii:

  1. trebuie sa fii foarte dedicat unui concept sau unei viziuni pentru a face ce au facut cei doi miri. este neobisnuit si demn de respectat ca mai exista inca in zilele noastre oameni care reinvie traditia fara sa se teama ca ies din tiparele cu care toti ne-am obisnuit, din monotonia aceleasi limuzine albe pe care toti o inchiriaza pentru nunta lor...

    RăspundețiȘtergere
  2. Alaturi de toate astea si de oameni veseli veniti de pe mai multe meleaguri din Romania si din Franta cum sa nu te simti bine???? inchiriere limuzina nunta

    RăspundețiȘtergere