Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 27 septembrie 2010

Let's Do It Romania - Turda did it!


Peste 600 de persoane prezente, peste 890 de saci adunati din zonele Baile Sarate, malul Ariesului, drumul Mocanilor si Cheile Turzii.

Actiunea din 25 septembrie s-a desfasurat foarte bine insa ne dam seama ca e prea putin si trebuie facut ceva in continuare, pentru ca altfel ne vom trezi in aceeasi situatie si anul viitor sau la urmatoarea actiune.

Cei care au pus mana pentru curatarea zonei au fost elevi de la scolile turdene (Scoala Teodor Murasanu, Scoala Andrei Saguna, Scoala de Arte si Meserii Poiana Turda, Scoala Horea, Closca si Crisan, Scoala Ioan Opris, Liceul Teoretic Josika Miklos, Colegiul National Mihai Viteazul, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu), organizatii (Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa Turda, Centrul de Voluntariat Ion Ratiu, Cercetasii Liceului Teoretic Josika Miklos, ), institutii locale (Primaria Municipiului Turda, Apele Romane, RADP Turda, Serviciul Public de Asistenta Sociala Turda), companii (Holcim Romania) si presa (TurdaNews).

Speram ca aceste actiuni sa continue insa speram si mai mult ca acest proiect sa fi responsabilizat cetatenii in asa fel ca la urmatoarea actiune sa nu mai trebuisaca sa adunam, atatea gunoaie.

Multumim tuturor celor care s-au implicat in aceasta campanie.

miercuri, 22 septembrie 2010

Mai sant 3 zile....Let's Do It Turda!


Mai sant trei zile pana cand trebuie si noi turdenii sa aratam lumii intregi dar in primul rand noua insine ca vrem si noi un mediu curat in jurul nostru, ca santem cetateni responsabili.
Haideti sambata, pe 25 septembrie, sa curatam Romania.
Va asteptam la ora 9 in fata Primariei din Turda si pe cei din Caiămpia Turzii la 8.30 in fata Primariei din Campia Turzii.
Turdenii vor curata zona Bailor Sarate iar cei din Campia Turzii vor merge in mai multe zone indicate de coordonatorul local Irina Vanatoru.

LET'S DO IT ROMANIA, LET'S DO IT TURDA SI CAMPIA TURZII.

Formatori francezi in vizita la Turda



In ziua de 22 septembrie Slow Food Turda a avut parte de vizita unui grup de formatori francezi (patru profesori si patru producatori), de la o institutie privata scolara, a carui obiective principale sunt de a contribui la educatia, formarea adolescentilor si adultilor, de a intari capacitatea de angajare si sa sprijine astfel dezvoltarea durabila a teritoriului lor. Sistemul de educatie familiala este format din proiecte care le ofera un cadru de actiune. Acest sistem educational se numeste Case Familiale Rurale, Maison Familiale Rurale (MFR), fiind un centru de formare. Toate cursurile sunt inscrise in aria curiculara a Ministerului Agriculturii.
Motivul vizitei, facilitate de Centrul Cultural Francez din Cluj Napoca si intermediate de Agentia de turism Via Carpathica tot din Cluj Napoca, este vizitarea producatorilor mari in mici din zona Transilvaniei, pentru a gasi locatii de practica pentru studentii de la scolile din sistemul mai sus mentionat.
Asociatia Slow Food Turda a fost vizitata pentru a discuta despre proiectele educative aflate in derulare si pentru a facilita vizita la producatorii de pe Valea Ariesului. Francezii au fost astazi la horticultorii din Ciumbrud, familia Molnar iar maine se vor afla la ferma lui Emil Turdean, un exemplu de agricultor productiv, de cereale si legume si producatorii de ceapa din zona Moldovenesti si Plaiesti.
Oaspetii au fost impresionati de mancarea locala, de branzeturile si painea de casa nelipsind insa nici ceapa rosie de Aries.
Speram ca dupa aceasta vizita oaspetii francezi sa ramana cu impresii placute si anul viitor sa putem primi studentii la practica.

duminică, 19 septembrie 2010

Arome, culori si diversitate de mancaruri



Un eveniment plin de arome si savoare. Eveniment multicultural, cu accent insa pe bucataria maghiara. Multe echipe de bucatari si producatori s-au intalnit in acest weekend la Nyiregyhaza, Complexul Muzeal al Satului de la Sosto (Lacul sarat). In prim plan a fost prezentarea traditiilor culinare insa aceasta a venit la pachet cu voia buna, cu povestile despre provenienta acestor mancaruri si istoria lor. Delagatiile Ungariei, Poloniei, Ucrainei, a Ecuadorului si a Romaniei au gatiti timp de doua zile specialitati locale, de la o diversitate de gulyasuri la mancaruri pastoresti, de la fripturi haiducesti la deserturi felurite, incantand vizitatorii care au incercat sa guste din toate. Nici Friptura de Turda nu s-a lasat mai prejos, gurmanzii stand la coada sa primeasca o bucata de friptura cu castravete murat si paine de casa. Impletiturile de ceapa de pe Valea Ariesului (impletita de Nagy Maria din Plaiesti), diversitatea de produse apicole, dintre care mierea cu fructele uscate, mierea de zmeura sau cea de brad si propolisul sau polenul au fost cele mai apreciate (producator familia Kepes), uleiul de floarea soarelul presat la rece (familia Duma) oferit si spre degustare cu paine de casa – toate acestea impreuna cu Friptura de Turda au constituit standul de prezentare al delegatiei noastre, reprezentand Turda, Valea Ariesului si nu in ultimul rand Romania.
In cadrul acestui eveniment a avut loc si cea de-a sasea intalnire a Slow Food in Ungaria.
Viata simpla, mancarurile de casa, oamenii voiosi si un decor de vis au contribuit la un eveniment special, foarte reusit chiar daca prima zi a fost una ploioasa.
Deja de pe acum am primit invitatia pentru participare la editia din anul viitor cand vom merge acolo cu si mai multe produse si cu mai multe mancaruri gatite la fata locului (Friptura de Turda, Varza a la Cluj si deserturi locale), insa noi speram ca la anul sa ne prezentam mai multe organizatii Slow Food din tara, sa intregim prezenta romaneasca pentru ca avem ce arata prin specificul culinar al zonelor georgrafice ale tarii.
Urmatorul eveniment international pentru organizatia noastra si cele din tara va fi Terra Madre Torino si Salone del Gusto care se va desfasura in perioada 21 – 25 octombrie, eveniment la care sunt asteptati peste 6000 de preprezentanti din toata lumea.


Si iata cea mai frumoasa casa, casa mea de vis.

marți, 14 septembrie 2010

Ne pregatim de curatenie si la Turda!



Pe 25 septembrie vrem sa curatam zona Bailor sarate pentru ca este locul cel mai vizitat de catre comunitatea turdeana si asta inseamna ca este si locul unde este nevoie de "reabilitare" acum, dupa incheierea sezonului de iesit la iarba verde cu gratarele si berile.

Haideti sa aratam ca ne pasa de starea zonelor care sunt vizitate de turisti straini si sa ne mandrim cu faptul ca facem parte din comunitate.

Pe 25 septembrie va asteptam de la ora 9 in Bai sa facem curatenie.

duminică, 12 septembrie 2010

Ei si-au petrecut vacanta cu noi


Timp de trei luni multi tineri din Turda au decis ca in timpul vacantei sa isi petreaca timpul contribuind la activitatile asociatiei noastre. Si a fost frumos dar mai important, a fost educativ si ma bucur ca ei au decis singuri ca trebuie sa te ocupi de ceva ca acest lucru sa mearga.
Acum, cu inceperea noului an scolar, au planuit dezvoltarea retelei de tineret Slow Food, Youth Food Movement, si ei vor initia proiecte cu activitati educative in scolile turdene si nu numai.
Va multumesc pentru ca sunteti alaturi de noi si sa aveti un an scolar bun.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Conferinta Internationala High Nature Value Grassland - Sibiu, 7-9 septembrie 2010


Conferinta Internationala High Nature Value Grassland (Pasunate si Faneturi de Valoare Naturala Inalta) a avut loc la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu in perioada 7 – 9 septembrie, fiind a 12-a conferinta de acest gen din 1988 incoace. Evenimentul a fost organizat de catre EFNCP (Forumul International pentru Conservarea Naturii si a Pastoralismului) si Fundatia Adept, cu sprijinul financiar al Comnisiei Europene DG Agriculture si Orange Romania.
Asociatia Slow Food Turda a avut onoarea de a reprezenta la aceasta conferinta fermierii din zona Vaii Ariesului.
Aceasta conferinta a avut loc in Romania pentru ca este un centru european a pasunilor si faneturilor de valoare naturala inalta care furnizeaza nu doar un trai pentru milioane de oameni (in Romania sunt peste 4 milioane de familii de fermieri) ci si alte servicii vitale pentru viitorul nostru pe termen lung.
Conferinta a avut scopul de a discuta concret despre masuri – Ce masuri sunt necesare? Care masuri sunt fiabile? – bazate pe propunerile EFNCP, a organizatiilor europene si a experientei fermierilor locali.
Reforma PAC (Politica Agricola Comuna) in perioada 2010-1013 este o oportunitate majora pentru redirectionarea resurselor PAC, in asa fel incat in perioada urmatoare a PAC, 2013-2020, sa ajute la asigurarea viitorului agriculturii HNV si a pasunatelor, si la ecosistemele pe care le furnizeaza.
Targetul UE de a tine declinul biodiversitatii pana in 2010 nu a fost indepinit. Agricultura HNV este singura activitate economica care conserva activ o mare parte a biodiversitatii Europei. Conservarea prin HNV este foarte cost efectiv, conbinand biodiversitatea cu beneficii sociale-economice. Facem apel la eforturi reinnoite si concentrate in toata Europa incepand din anul 2010 punand accent pe mentinerea agriculturii de valoare naturala inalta.
Participantii au fost de inalt rang, reprezentand multe institutii si organizatii de decizie din Europa. Aleksei Lotman, membru al Riigikogu, din parlamentul Estonian, membru al consiliului european, si sef al comitetului de mediu, al agriculturii si afaceri regionale si locale; Guy Beaufoy, Executive Committee EFNCP; Prof Vasile Cristea, director al Gradinii Botanice din Cluj Napoca; László Rákosy, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca; Cristi Gherghiceanu, Director Fundaţia ADEPT; Prof Alain Peeters, agronom si agro – ecologist din Belgia; Nat Page, Director Fundaţia ADEPT, fermier si fost diplomat englez; Karin Robinet, Agentia Germana pentrru Conservarea Naturii; Szilvia Bõsze, Comisia Europeana, unitatea de Biodiversitate, din Ungaria; Xavier Poux, Executive Committee EFNCP; Gwyn Jones, Director, EFNCP, Scotia; Caroline Raes, Comisia Europeana – DG Agricultura si Dezvoltare Rurala – ocupandu-se de probleme de mediu, OMG si resurse genetice; Mihail Dumitru, fost Ministru al Agricuturii in Romania; Michael Dower - Member of the Core Group of ARC, the Agricultural and Rural Convention si multi altii.
Mesaje video de suport au sosit de la ASR Printul de Wales al Marii Britanii ; Dacian Ciolos – Comisia Europeana pentru Agricultura; Janez Potocnik – Comisia Europeana pentru Mediu; si multi altii.

Cristi Gherghiceanu, directorul Fundatiei Adept a facut o sinteza despre aceasta conferinta. “Pentru tarani la momentul asta conferinta nu inseamna mare lucru insa va insemna dupa 1 ianuarie 2013. Conferinta si-a propus sa modifice PAC si creearea de masuri care sa impulsioneze protectia Valorii Naturale Ridicate a pasunatelor, faneturilor si masuri copmensatorii pentru serviciile pe care le ofera ei prin protejarea biodiversitatii din zona. Intalnirea incearca sa schimbe PAC pentrut Europa. Au fost invitati din toata europa cu diverse particularitati pe fiecare tara in parte cu diverse idei pentru modificare si prin intalnire se incearca modificarea in asa fel incat toti fermierii din europa sa poata accesa mult mai usor platile legate de HNV Grasslands.”
Nat Page – director al Fundatiei Adept ne-a declarat: “interesant este ca mesajele de la ASR Printul Charles si comisionarul european Dacian Ciolos impreuna cu comisionarul Potocnik au fost trimise special pentru conferinta. Potocnik a spus ca vor lucra impreuna cu Ciolos si vor combina mediul cu agricultura, Ciolos a spus acelasi lucru, asta arata ca ei asculta ceea ce publicul vrea si ca banii lor trebuie cheltuiti intr-o forma de agricultura care sa fie benefica mediului inconjurator. Ei incep sa vada ca e criza in trendul de agricultura. La aceasta conferinta internationala sunt reprezentanti din aproximativ 18 tari, si acest lucru se intampla intr-un moment critic cand se pregateste noua politica agricola comuna si ce speram sa facem este sa corcectam balanta. In acest moment 18 % din majoritatea fondurilor sunt plati directe care merg doar la 20% dintre fermieri si asta nu e corect. A fost foarte util sa il avem pe Mihail Dumitru, cu toate ca nu mai este ministrul agriculturii, ne-a dat sfaturi utile si oricum in acest moment este consilier prezidential in agricultura”
Balint Lenke reprezentand partea organizatorica a coferintei ne-a declarat ca conferinta si-a propus ca prin rezultatele acestui eveniment organizatorii sa ajunga sa faca lobby la factorii de decizie la nivel european in ceea ce priveste serviciile eco sistemice care sunt pe cale de disparit din pajistile europene dar foarte prezente in pajistile de inalta valoare naturala din Romania. Servicii eco sistemice cum ar fi productia de alimente, stocarea carbonului, oprirea eroziunii, samd. Romania in comparatie cu alte state europene are suprafete foarte intinse de pajisti de valoare naturala inalta sau cu biodiversitate extraordinara iar prin protejarea acestora se protejeaza aceste servicii ecosistemice care sunt vitale pentru supravietuirea micilor comunitati rurale care au creeat acestea.

Felicitari intregii echipe a Fundatiei Adept pentru organizarea foarte buna a acestei conferinte: Lenke, Cristi, Ben, Cornel, Razvan si Nat.

joi, 2 septembrie 2010

Marile sindicate negociază contaminarea agriculturii


Fără Organisme Modificate Genetic în câmpurile noastre!

Comunicat de presă - pentru distribuire imediată,
1 septembrie, 2010
Marile sindicate negociază contaminarea agriculturii
Fără Organisme Modificate Genetic în câmpurile noastre!
Semnatarii acestui comunicat își exprimă îngrijorarea profundă față de una dintre revendicările
sindicatelor FNPAR1 și AGROSTAR2 prin care acestea promovează organismele modificate genetic
(OMG) în agricultura românească. FNPAR și AGROSTAR sunt blocuri sindicale care reprezintă interesele marilor exploatatori agricoli și a industriei biotehnologice în România.
FNPAR și AGROSTAR au făcut recent apel public la mobilizarea agricultorilor români pentru a
participa la demonstrații ce vor avea loc la București în data de 2 septembrie. În documentul oficial3 care stă la baza solicitărilor celor două sindicate este enunțat la punctul 7: „Introducerea în cultură a plantelor modificate genetic și în special a soiei și porumbului modificate genetic”.
Ca urmare a sesizărilor, Asociația BIO-România4, care inițial semnase documentul în forma
propusă de FNPAR și AGROSTAR, s-a disociat în mod public5 de poziția pro-OMG a acestor sindicate, pentru a putea reprezenta în mod legal și moral agricultura ecologică în România. Considerăm că această rectificare de poziție este un semnal pozitiv pentru micii agricultori. Asociația BIO Romania are responsabilitatea de a proteja interesele unei agriculturi curate, ecologice, în care este interzisă utilizarea de OMG.
Propuneri pentru agricultura durabilă
Agricultorii români întâmpină serioase probleme. Nemulțumirile lor față de activitatea
autorităților din domeniul agriculturii sunt complet justificate. Însă acestea trebuie să fie reflectate corect în negocierile cu factorii de decizie, incluzând nevoile celor peste 3 milioane de mici agricultori. Subvențiile echitabile care să nu favorizeze doar marile exploatații agricole și interzicerea organismelor modificate genetic sunt principalele nevoi pentru agricultorii tradiționali și ecologici din țara noastră și de pretutindeni. In plus, negocierile sindicale pe probleme agricole trebuie să fie democratice, transparente și deschise nevoilor micilor agricultori. „Ca mic agricultor bio, mă simt direct amenințat de marile sindicate, prin faptul ca promovează interesele industriei biotehnologice. În cazul în care porumbul meu va fi contaminat cu porumb modificat genetic, îmi voi pierde certificarea bio. În România cultivatorii de OMG pot fi numărați pe degete. Faptul că aceștia au reușit să își impună interesele în fața majorității agricultorilor, punând în pericol agricultura ecologică dă dovadă de lipsă completă de democrație. Este momentul ca noi, micii agricultori să ne spunem cuvântul!”, declară Willy Schuster, vicepreședinte al asociației Eco Ruralis. „Lobby-ul agro-bussiness-ului primează de prea multă vreme în fața intereselor micilor agricultori. Viitorul agriculturii românești nu se poate construi decât cu mici ferme familiale care au nevoie de subvenții echitabile și astfel de o șansă egală cu cei câțiva mari fermieri care tind să acapareze
1 Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România www.fnpar.ro
2 Federația Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe www.federatiaagrostar.ro
3 http://www.infomg.ro/storage/Photos/Probleme%20sector%20agricol.pdf Punctul 7, pagina 1.
Document oficial FNPAR si AGROSTAR
4 Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică BIO România www.bio-romania.org
5 Decizia BIO Romania http://www.infomg.ro/web/ro/Home/Stiri/3/1131
piața. Într-o lume în care marile ferme sunt favorizate din start prin subvenții uriașe, micul agricultor este condamnat să dispară. Ne dorim ca joi, în cadrul acțiunilor din București să se facă auzită vocea micilor agricultori și nu să fie doar folosiți ca masă de manevră pentru ca marii exploatatori agricoli să își atingă scopurile”, declară Gabriel Gib, președinte al asociației Fermierul COZIA.
„Este deja demonstrat că organismele modificate genetic nu sunt sigure și nici nu aduc beneficii economice pe termen mediu și lung. Sunt contrar opusul principiilor agriculturii durabile. Dacă azi nu apărăm agricultura de contaminarea cu OMG, mâine nici nu vom mai putea povesti de agricultura ci doar de manipulări genetice”, completează Ramona Duminicioiu, președintă a Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
Willy Schuster - vicepreședinte
Eco Ruralis – în sprijinul
țăranilor
Tel/Fax: 0264 599 204
Mobil: 0752 108 184
E-mail: ecoruralis@gmail.com
Web: www.ecoruralis.ro
Gib Gabriel – președinte
Asociația de mici fermieri
Fermierul Cozia
Tel: 0250 750 770
Fax: 0350 814 742
Mobil: 0755 308 175
E-mail: gib.gabriel@yahoo.com
Ramona Duminicioiu – președinte
Centrul de Informare asupra
organismelor modificate genetic
InfOMG
Tel/Fax: 0264 599 204
Mobil: 0746 337 022
E-mail: contact@infomg.ro
Web: www.infomg.ro
Acest comunicat de presă este semnat de:
• Asociația Eco Ruralis – în sprijinul țăranilor ecologici și tradiționali www.ecoruralis.ro
• Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG www.infomg.ro
• Cooperativa gospodarilor ecologici BIOCOOP www.biocoop.ro
• Asociația Hosman Durabil www.hosman-durabil.org
• Asociatia Fermierul COZIA
• Clubul Ecologic Transilvania www.cetcluj.ro
• Asociația pentru Comerț Echitabil Efectul Fluture www.efectulfluture.blogspot.com
• Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu – CIDRM www.centruldemediu.ro
• Asociația Slow Food Turda www.slowfoodturda.ro