Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 7 decembrie 2009

Inca doua zile pana la Ziua Terra Madre

Slow Food celebrează 20 de ani şi tradiţiile culinare locale în întreaga lume pe 10 decembrie

Comunitatile din intreaga lume celebreaza hrana locala si sustenabila pe 10 decembrie 2009, prin prima zi Internationala a Slow Food, Ziua Terra Madre. Aceasta zi de activitati globale va fi cea mai mare celebrare colectiva a diversitatii hranei, tinuta vre-o data, cu peste 800 de evenimente organizate in 100 de tari in toata lumea pentru a proteja, a ne bucura si a promova hrana care provine de la productori si fermieri mici, locali.


Slow Food a decis sa celebreze prima aniversare la 20 de ani prin Ziua Terra Madre pentru a constientiza asupra importantei “hranei locale” si a dreptului tuturor comunitatilor de a mentine si a cladi: Accesul la alimente gustoase, pregătite în condiţii igienice şi plătite corect; Biodiversitate în agricultură şi hrană; Producţie la scară mică; Suveranitatea hranei; Limbă, cultură şi tradiţie; Producţia de alimente responsabilă faţă de mediu; Comerţ corect şi durabil.

Aceste celebrari vor avea loc la ferme si la casele oamenilor, in restaurante, scoli si comunitati, in orase si sate – toate diverse si toate reflectand unicitatea lor locala si cultura gastronomica. De la un raliu impotriva produselor industriale in Dhaka, Bangladesh la o adunare a fermierilor din Kenya, pentru a cladi o banca de seminte traditionale; de la o cina sub un elefant la Muzeul de Istorie din Toulouse in Franta la o activitate speciala de incursiune in lumea originilor gusturilor si a simturilor intr-o scoala si intr-o gradinita din Turda, Romania; sau de la o masa festiva organizata in Seattle, SUA la un ceai dansant din sudul Noii Zeelande.

Noi, Slow Food Turda, celebram Ziua Terra Madre in regiunea noastra, Turda, judetul Cluj in ziua de 9 decembrie prin workshopuri de educatie al gusturilor prin degustari de branzeturi si produse apicole la doua institutii de invatamant: Gradinita Dr. Ioan Ratiu Turda si Scoala Andrei Saguna. Pe 10 decembrie in centrul orasului Turda vom iesi sa ne intalnim cu concetatenii nostri, le vom oferi pliante informative si fluturasi si vom incerca sa ii convingem cat de important este consumul de produse locale. Iar spre seara ii invitam pe liceeni la o vizionare de filme documentare pe aceeasi tema, la Colegiul National Mihai Viteazul din Turda, incepand cu orele 17.00. Oaspeti de onoare vor fi membrii Asociatiei Eco Ruralis si ai Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic de la Cluj Napoca, care vor face o prezentare despre activitatile lor in sprijinirea taranului roman si a agriculturii traditionale.

Celebrarea noastra a zilei Terra Madre se alatura sutelor de evenimente din intreaga lume, prin momente simbolice, incurajand in acest fel munca depusa la nivel local pentru a cladi un sistem de alimentatie locala, sustenabila. Vrem sa demonstram, in continuare, diversitatea comunitatilor din intreaga lume care sunt parte al acestei retele globale in lupta pentru un viitor mai bun al alimentatiei.
Pentru a urmari evenimentele din intreaga lume va rugam sa vizitati harta evenimentelor Zilei Terra Madre: http://www.slowfood.com/terramadreday/pagine/eng/mappa.lasso

Un comentariu:

  1. Mă bucur să văd că eşti rămasă cu postările la 7 decembrie. Eu îmi făceam remuşcături că-s la 11 ...

    RăspundețiȘtergere