Bun, Curat, Just!
Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.
sâmbătă, 26 iunie 2010
Bun este, curat este ... mai ramane corectitudinea fata de producatori
Este perioada perfecta pentru a da o raita la cumparaturi prin pietele locale. Si eu am facut asta in piata centrala din Turda si trebuie sa va spun ca nu ma puteam satura de culorile sezonului ... superbe. Produsele locale au preluat suprematia, chiar daca nu in totalitate ... inca. Visez la vremurile cand pietele locale vor fi cu adevarat locale iar cei care isi expun si vand marfa vor fi exclusiv producatorii locali. Si mai mult astept momentul in care consumatorii se vor interesa de provenienta produselor si procedeele de productie. Si credeti-ma ca hrana consumata in acest fel, constienti fiind de toate astea lucruri ... merge pana la suflet.
Am intalnit producatori din toate satele din jurui Turzii, producatorii fiind oarecum rusinati de aparatul meu de fotografiat insa mandrii de marfa lor. Multi au fost si cei care si-au exprimat pasurile si anume cele legate de consurenta neloiala a comerciantilor si a produselor aduse de la mari indepartari, produse industrial. Multi au dat vina pentru situatiile actuale pe guvernanti insa eu sunt de parere ca noi, adica ... consumatorii, suntem aceia care facem alegerile de zi cu zi in ceea ce priveste hrana pe care o consumam.
In curand Asociatia Slow Food Turda va incepe o campanie de constientizare in piete, cu pliante si sacose pentru consumatori si sorturi cu sepci pentru producatori.
Si sa nu uitam ... hrana BUNA, CURATA si JUSTA vine din suflet si tot acolo merge daca este primita asa cum se cuvine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ieri, tocmai am întâlnit, la Durgăul din apropierea casei mele, loc predilect de hălăduială atunci când nu prea avem timp şi ... putere să înghiţim norma de peste zece kilometri!, un culegător de ... sunătoare! Am venit acasă cu un buchet generos, pe care l-am dăruit unei vecine!
RăspundețiȘtergereAstăzi, mergem la "câmpul cu mure" ca să verificăm stadiul de coacere al acestor delicioase fructe!
Cat noroc avem noi ca inca mai putem gasi aceste minunatii.
RăspundețiȘtergereCorectitudine si fata de cumparatori! Cred ca titlul trebuie sa contina si aceasta precizare. De ce spun asta? Fiindca eu cred in produsele naturale, asa cum cred in Dumnezeu.
RăspundețiȘtergereDin pacate nu tot ce cumparam in piata este natural, chiar daca vanzatorul este producator,autentic, vecin de-al nostru.
Modernizarea agriculturii a ajuns si pe la noi si toate "chimicalele" miraculoase au ajuns si la producatorii de tot ce cumparam in piata. Problema este ca nestiind cum sa foloseasca aceste produse, din exces de zel pun cam asa, dupa ochi, si in speranta ca productia o sa fie mai multa si mai "faina", mai pun "o tzara" ,"o leaca", "o lecutza' (fiecare dupa zona lui), in plus "ca doar n-o fi foc", si asa si e... foc nu e, dar e cancer, ori alte boli care mai de care mai sofisticate si cu denumiri greu de pronuntat.
Normal!- Ce mancam aia suntem!
Eu nu sunt acum "Ghita contra" si ce am scris nu am scris cu rautate. Salut initiativa de a schimba raul de care ne-am umplut de cand s-a "tehnologizat","modernizat","reinventat" agricultura. Mai mult decat multi altii, am simtit pe sanatatea mea "beneficiile" interventiilor impotriva naturii,in ceea ce inseamna alimentatia.Dorinta mea este sa ne intoarcem catre natural, macar acum. Goana dupa mai mult,dupa un leu in plus a creat aceasta problema...dar...cei ce produc aceste alimente nesanatoase sunt in cele mai multe cazuri si consumatori, fiindca e greu de crezut ca cineva o sa cumpere rosi daca el le produce... putini sunt cei ce produc separat pentru ei si pentru vanzare. Asa se face ca poana la urma banul "necurat" obtinut din "otravuri" este dat pe alte "otravuri", pe doctori si pe preoti.
Deci:Pentru a fi bun si curat,trebuie sa invatam producatorii sa fie corecti fata de cumparatori!
Daca doriti sa vindeti mai mult, nu vindeti produsele naturale la preturi astronomice fiindca doar extrsaterestri o sa le cumpere.
Mai e ceva!
Patriotismul producatorilor...Nu e!...E doar interesul material. Ma refer acum la cei ce vand produsele lor 100% unor firme strainela preturi nu neaparat mai bune,uitand ca orice moneda are si revers