Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

marți, 27 iulie 2010

Incepe tabara de studiu a gastronomiei


29 iulie - Baisoara.
Prima zi a taberei de gastronomie "Vara Gastronomica", organizata de Slow Food Turda in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo - Italia; Slow Food International; Fundatia pentru Ecologie si Turism Potaissa Turda, Asociatia Eco Ruralis; cu sprijinul Slow Food Bran Moeciu; Slow Food Brusturoara Palanca; Slow Food Tarnava Mare; Savour Transylvania; Asociatia Pastratorii Traditiilor; Asociatia Prietenii Pamantului; Centrul Cultural Palamari's; Fundatia Adept Transylvania; Pensiunea Nicoleta si cu sprijinul financiar si material al: Raiffeisen Bank; Solaris Shopping Park; Roland Milenium; C2 Media; Ape Minerale Tusnad.
partenerii media sunt: BBC Good Food; TurdaNews; Ziarul 21; Blogul lui Zamfir Turdeanu'; Cluj Today; Romania Libera; Turda One TV.

Va fi o tabara a studiului gastronomiei care va cuprinde ateliere teoretice si practice despre istoria vinurilor, a branzeturilor; productie de branzeturi sau de oanificatie; analiza senzoriala; educatie a gusturilor; nutritie; biodiversitate sau agricultura traditionala; OMG-urile si multe altele.

Cei 17 participanti din Turda si de la organizatiile partenere vor fi instruiti de catre echipa de instructori veniti de la Universitatea de Gastronomie si de la organizatiile partenere din Turda si Cluj Napoca.

Va vom tine la curent (aproape) in fiecare zi cu ce se intampla la tabara de baza din Baisoara: Pensiunea Nicoleta

sâmbătă, 24 iulie 2010

Vizita la spitalul Cardinal Massaia (Asti)

Un moment deosebit a fost vizita la Spitalul Cardinal Massaia (Asti), un model as zice pentru toate spitalele europene, nu doar pentru cele din Romania. In acest spital, care lucreaza direct cu Slow Food, se serveste doar mancare proaspata, de la fructe si legume pana la produsele din carne si lactate. Totul se prepara din produse locale si regionale, chiar si budinca si iaurtul.
Am fost primiti de catre conducerea spitalului, care impreuna cu mai multi angajati, responsabili de anumite zone de la bucatarie, ne-au oferit un tur cu toate explicatiile, prin depozite, bucatarii, punctele de procesare si la final ne-au oferit si masa de pranz care a fost delicioasa. Crezul lor este ca sanatatea vine in primul rand de la alimentatie si inainte de a incepe un tratament medicamentos trebuie sa se inceapa tratamentul cu o hrana sanatoasa. Multe dintre produse sunt bio si folosesc foarte multe ierburi aromatice si legume. Curatenia este imaculata iar depozitarea se face ca la carte, pe sortimente, la fel si refrigerarea. Nu am putut intra in zona de bucatarie si depozitare fara sa avem echipament de protectie pe cap si picioare. Si toti respectau aceasta lege fara exceptie. Toate tacamurile sunt de unica folosinta iar bucatariile dotate cu toate echipamentele necesare impuse de conditiile de igiena cerute de UE. Adica nu am vazut nicaieri un paianjen sau o panza, sau un gandac sau igrasie pe pereti si eventual perete cazut.
Intreg spitalul arata ca un orasel din filme, in care nu bte puteai pierde pentru ca indicatoarele existau peste tot. Punctele sanitare sunt prezente peste tot, in conditii de igiena perfecta si apa potabila la dispozitia oricui. Am aflat ca spitalul are si medici din Romania.
In fiecare zi se pregatesc aproximativ 1700 de portii de mancare, acestea continand din punct de vedere nutritional tot ce e necesar, de la lactate pana la carnuri si legume – fructe, nelipsind nici desereturile (prajituri, budinci) si sucuri naturale. Bugetul zilnic la cantina ajunge la 13.600 de euro, la cantitatea de 1700 de portii pregatite in fiecare zi, asta insemnad anual o suma care aproape ca ajunge la 5 milioane de euro. Oare in cati ani ajunge spitalul de la Turda? Oare vom ajunge si noi la acest nivel vreo data? Sau ramanem la nivelul la care un medic se rasteste la tine sa ai rabdare ca astazi a mancat la cantina doar cartofi si fasole cu un pic de carnati?

luni, 19 iulie 2010

Si a fost Terra Madre Balkans .... la Sofia


In perioada 16-18 iulie a avut loc la Sofia, in Bulgaria, prima editie al evenimentului Terra Madre Balkans. Tarile balcanice impartasesc traditii comune, unice si conditii socio-economice asemanatoare. De aceea, pastrarea mostenirilor rurale necesita un efort comun si in afara granitelor.
Alaturi de reprezentanti ai tarilor: Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia si Serbia, din Romania au fost prezenti 30 de reprezentanti ai convivia Slow Food din Romania (Bran-Moeciu, Brasov, Brusturoasa Palanca, Bucuresti Valahia Gusturilor, Cluj, Tarnava Mare, Turda si Sibiu), dintre care 6 reprezentand Slow Food Turda prin Marta Pozsonyi – convivium leader si coordonator al programelor educative; Mara Rus, eleva in clasa a XI-a la CNMV Turda – liderul tineretului Slow Food; Elena Lung – producatoare din Fagetul Ierii; Ramona Duminicioiu din partea Asociatiei Eco Ruralis - in calitate de partener al Asociatiei Slow Food Turda; Kepes Anton – apicultor si Duma Eugen – producator de ulei de floarea soarelui presat la rece.

Deja din prima zi de conferinta (prezentari) ne-am dat seama de similaritatile intre tarile balcanice, si dupa cum a declarat si Dessislava Dimitrova – organizatoarea evenimentului si coordonatoarea nationala a Slow Food Bulgaria, din pacate nu doar cele bune, impartim si problemele.

Atelierul de educatie al gustului, pe care l-am moderat eu a adus impreuna membri ai tuturor delegatiilor, fiind o ocazie de a prezenta activitatile de educatie si de a planui o viitoare colaborare. Legislatia este asemanatoare, privind furnizarea de produse locale in cantinele scolare, in toate tarile.
Cred ca cel mai important lucru care a iesit din aceasta intalnire a fost dorinta crearii unui proiect comun cu finantare europeana. Unul din temele propuse este o tabara gastronomica, care sa cuprinda toate sectiunile slow food (ideea venind de la tabara per care o organizam noi si cae a fost prezentata cu aceasta ocazie).

Ideea principala este ca asemanarile dintre problemele balcanicilor pot fi un motiv pentru proiecte comune (cu scopul de a le rezolva impreuna) si toti au propus incercarea de parteneriate, mai ales a organizariide evenimente comune, cum a fost cel de la Sofia.

Multumim finantatorului Fundatia Soros pentru spriinul oferit.

miercuri, 7 iulie 2010

Sambata vom merge la Sibiu


Continua seria de evenimente organizate de Adept Transilvania, de data aceasta la Complexul National Muzeal Astra, in Dumbrava Sibiului.
Si de data aceasta vom fi alaturi de colegii nostri de la Slow Food Tarnava Mare, organizand activitati de educatie a gusturilor, accentuand produsele de sezon, produsele locale.
Asteptam cu drag copiii sa descoperim impreuna lumea simturilor in hrana de zi cu zi si sa apreciem in acestea ceea ce este BUN, CURAT si JUST.

duminică, 4 iulie 2010

Vizita universitara la viile Marvin


Sambata, 3 iulie a fost o zi speciala pentru Slow Food Turda si producatorul local de vinuri Marius Moldovan (si pentru familia lui desigur), pentru ca am avut onoarea sa ii avem ca oaspeti pe Charles Wolinsky - reprezentand Universitatea de Stiinte Gastronomice din Pollenzo, Italia; Doris Wiesbauer - reprezentand Slow Food si parintii lui Charles, Sidney si Dorothy, care au venit din Statele Unite sa isi petreaca concediul in Romania. Vizita la Turda este prima zi din cele 6 in care vor vizita mai multe orase si convivia Slow Food din Romania. Vor merge la Sighisoara, Brasov si Bran Moeciu, la Saschiz si Crit, Sibiu, Biertan, Copsa Mare de unde se vor intoarce prin Turda.
I-am primit asa cum cere datina, cu paine si sare servite de Simina, imbracata intr-un costum traditional din Aghires.
Cina a fost servita intr-un peisaj foarte frumos, pe deal, in mijlocul viilor, avand dedesubt salina, cu o panorama superba de seara a Turzii.
Meniul local a incantat oaspetii, Friptura de Turda cu pita de casa si muraturi, Tocanita de pui cu mamaliga asortata cu o salata de legume locale, Turta dulce de Turda si inghetata de casa cu zmeura, menta, frisca si smantana si toate astea udate bine cu specialitatile Marvin: vin de calitate superioara, tuica din struguri, lichior, cognac si din partea noastra limonada. Scopul vizitei in Transilvania este descoperirea aromelor si specialitatilor locale. Cred ca ne-am ridicat la inaltimea asteptarilor si speram ca anul viitor Turda sa fie un punct de cercetare in programul studentilor de la Universitatea de Stiinte Gastronomice, studenti care merg in fiecare an in cinci expeditii culinare prin toata lumea.

Multumim Familiei Moldovan pentru ospitalitate.