Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

joi, 7 octombrie 2010

Festivalul vinului si al produselor de toamna - Pitesti


In perioada 1-3 octombrie s-a desfasurat la Pitesti “Festivalul vinului si al Traditiilor de Toamna” la Jupiter City (www.jupitercity.ro), la care a fost invitata si echipa Slow Food Turda. De aceasta data echipa s-a largit, pe langa deja traditionalii membri familia Kepes cu produse apicole si familia Duma cu ulei de folarea soarelui sau de dovleac presate la rece, echipa a fost insotita de producatorul de ceapa rosie de Aries Fodor Gyozo din Plaiesti. Insa prezenta noastra a fost una marcanta pentru ploiesteni pentru ca la cererea organizatorilor am impletit o funie de ceapa care sa reprezinte recordul zonei. Oarecum amuzant, cea mai lunga funie de ceapa din Oltenia a fost impletita de ardeleni. Marta Pozsonyi si Maria Rus (19 ani) au impletit o funie de aproape 50 de metri. Organizatorii evenimentului au fost inspirati de recordurile turdene stabilit acum cativa ani in casrul festivalului agrar Turda Fest. Depasirea acestui record nu este chiar usoara asa ca au dorit ca macar sa aiba un record al zonei si iata ca Slow Food Turda a realizat pentru olteni acest lucru.
Evenimentul pitestean a prezentat vizitatorilor traditii gastronomice si de arta mestesugareasca, pe viu. Am gasit aici sticlari, impletitori de nuiele, de panusi, sculptori in lemn si in piatra, pictori, roata olarului sau razboiul de tesut, port popular si bineinteles mancaruri si produse traditionale dintre care nu au lipsit mierea, uleiul presat la rece din Turda, mustul si vinul din Vrancea, branzaturile si afumaturile din Talmacel, gemurile, muraturile, fructele, legumele, pastrama de oaie la gatar sau ceapa rosie de Aries impletita in cununi.
Standul nostru a fost vizitat si de catre presedintele consiliului judetea Arges, dl. Constantin Nicolescu, care a laudat initiativele de la Turda si ne-a invitat la Zilele Pitestiului iar in acelasi timp si-a exprimat dorinta de a gasi un produs local care sa aduca faima locului asa cum a adus la Turda ceapa rosie de Aries.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu