Bun, Curat, Just!

Scopul Asociatiei Slow Food Turda este organizarea de activitati educationale pentru promovarea patrimoniului local, regional si national, din punct de vedere gastronomic si cultural precum si sustinerea dezvoltarii agrare.

luni, 18 octombrie 2010

Terra Madre si Salone Del Gusto 21-25 octombrie, Torino - Italia


Cea ce-a patra intalnire a comunitatilor de hrana Terra Madre va avea loc la Torino in perioada 21-25 octombrie 2010, fiind organizat in paralel cu Salonul International al Gustului. Terra Madre, lansat de catre Asociatia Slow Food in 2004, este o retea de oameni care, peste tot in lume, cultiva, transforma, comercializeaza si gateste, dedicati consolidarii modelelor de productie locala, traditionala si sustenabila. Terra Madre reprezinta o intelegere diferita si mai complexa despre calitatea hranei, a produselor, luand in considerare resurse de mediu, caracteristicile senzoriale a produselor alimentare, demnitatea producatorilor si sanatatea consumatorilor.

Terra Madre introduce un protagonist nou in domeniul productiei de hrana: comunitatea de hrana. Viitorul agriculturii sta in mainile multor oameni cu diverse dar interconectate competente: bucatari, fermieri, pescari, culegatori de produse salbatice, crescatori, oameni de stiinta si alte indemanari. Cunostintele traditionale a producatorilor de hrana sunt impulsionate de marii bucatari care ajuta prin creativitatea lor la promovarea produselor si a regiunilor. Adaugate la aceasta sunt stiintele oficiale cu o larga internationala oportunitate a cercetatorilor si a lectorilor universitari, toti comisi unui dialog constructiv cu comunitatile de hrana pentru a consolida lupta dintre stiinta traditionala si cea moderna, printr-o recunoastere reciproca a valorilor si a functiilor. Din 2004, comunitatile de hrana Terra Madre se intalnesc la Torino, Italia, la fiecare doi ani

Terra Madre 2008 in cifre
In 2008 Terra Madre a adunat la Torino:
1650 comunitati de hrana de pe cele cinci continente
4000 fermieri, crescatori de animale, pescari si producatori artizani
153 tari de origine
800 bucatari
300 lectori universitari si reprezentanti
1000 studenti
210 muzicieni

Activitatile retelei Terra Madre
Terra Madre isi are energia vitala de la intalnirile comunitatilor de hrana care au loc la nivel national, de exemplu in Aregentina, Belorusia, Brazilia, Etiopia, Irlanda si Olanda. Ultima intalnire importanta, la Sofia, in Bulgaria, Terra Madre Balkans a fost primul eveniment de acest gen care a adunat comunitati de hrana din cateva tari din aceeasi regiune.

Terra Madre Day – Ziua Terra Madre
10 decembrie 2009, marcand de asemenea cea de-a 20-a aniversare a Asociatiei Slow Food, a vazut prima Terra Madre Day, un eveniment de scara globala celebrand hrana locala, sustenabila si de calitate prin peste 1000 de evenimente globale: 600 in Europa, 120 in America Centrala si de Nord, 105 in America de Sud, 92 in Africa, 66 in Asia si Orientul Mijlociu si 21 in Oceania.
Acele patru editii Terra Madre
Terra Madre 2004 a introdus lumii comunitatile de hrana si de asemenea a fost si momentul in care comunitatile au devenit constiente de propriul potential. Terra Madre 2006 s-a invartit in jurul conceptului cheie dintre ralatia intre lumea agricola si lumea academica, chemati pentru a gasi solutii eficiente pentru problemele majore a timpurilor noastre. Evenimentul din 2008 a pus accent pe tineret si a fost martora la infiintarea Yout Food Movement (Miscarea de Tineret a Hranei): semn al importantei generatiilor urmatoare pentru viitorul agriculturii.

Ce este o comunitate de hrana?
‘O comunitate de hrana este o entitate fizic identificabila care impartaseste valori, interese si viitor in ceea ce priveste salvarea semintelor, a soiurilor, agricultura, cresterea animalelor, pescuitul, procesarea, distributia, promovarea, educarea si alte activitati conectate la sectorul de hrana, asigurandu-se ca productia de hrana la scara mica va ajunge la consumatorii care o vor consuma.’ - Carlo Petrini
Comunitatile de hrana al Terra Madre reprezinta un nou concept: ei constau in toti cei care lucreaza in sectorul alimentar – de la productia de ingrediente la promovarea produselor finite – a carui produse sunt de calitate excelenta si sunt produse sustenabil. O comunitate de hrana este conectata cu o zona geografica specifica dintr-o perspectiva istorica, sociala, economica si culturala.
Generatia tanara
Din 2008, urmatoarea generatie de tineri fermieri, studenti si activisti ai hranei au castigat o importanta tot mai mare. Acestia sunt tineri dedicati shimbarii sistemului de hrana dintr-una exploatativa, nesustenabila si nesanatoasa intr-o situatie unde calitatea, diversitatea si mancarea sustenabila este la indemana tuturor. Ei au initiat propria retea internationala Yoth Food Movement (YFM), care este o retea de tineri fermieri, bucatari, artizani, activisti si studenti care schimba activ viitorul hranei si al agriculturii. Cu scopul de a aduce mai multa mancare care este buna, curata si justa in comunitatile lor, ei realiniaza sistemele de hrana locala si regionala la principiile de justitie sociala si sustenabilitate. Youth Food Movement (Miscarea de Tineret a Hranei) a fost lansat in 2007 la Congresul International Slow Food din Pueblo, Mexic. Terra Madre 2008 a avut peste 1000 de tineri fermieri, bucatari, studenti si activisti din peste 65 de tari venind laolaltala la Torino.

Terra Madre este realizat multumita eforturilor Italian Ministry of Agriculture Food and Forestries, the Cooperation for Development Department of the Italian Foreign Ministry, the Piedmont Regional Authority, the City of Torino and Slow Food in collaboration with Fondazione CRT, Compagnia di San Paolo, Associazione delle Fondazioni delle Casse di Risparmio Piemontesi and Coldiretti Piemonte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu